Slika je simbolična.
Ste vedeli, da so živila z datumom minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) praviloma uporabna tudi po tem datumu, medtem ko je treba živila z datumom »uporabiti do« po preteku roka zavreči?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so izvedli spletno anketo, v kateri so spraševali, kako ljudje nakupujejo hrano in kaj naredijo z njenimi presežki. V spletni anketi so med drugim vprašali, ali poznate razliko med navedbo »uporabno najmanj do« in »porabiti do.«

»Kar 20 odstotkov vprašanih ni vedelo, kakšna je razlika, osem odstotkov vprašanih pa je menilo, da je ni. 
Tudi tisti, ki razliko poznajo, večinoma ne vedo, na katerih izdelkih je en ali drug izraz,« pravijo na zvezi. 

Zato opozarjajo: če poznamo roke uporabe živil, se lahko izognemo nepotrebnim zavržkom hrane.

Datum minimalne trajnosti ali »uporabno najmanj do«

Če je živilo označeno z »uporabno najmanj do« (konzerve, moke, kaše, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri …), bo ob pravilnih pogojih shranjevanja (navedeni so na embalaži) uporabno tudi po navedenem datumu.

Seveda moramo s svojimi čutili preveriti, da izdelek ni napihnjen, čudnega vonja ali okusa, plesniv in podobno, opozarjajo na zvezi.  

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Datum uporabe: Oznaka »uporabiti do«

Če pa je živilo označeno z navedbo »porabiti do« (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje.

Ni namreč nujno, da so patogeni organizmi vedno vidni na površini ali da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najbolj pogostimi in niso nedolžne.

Izdelke, pri katerih je rok uporabe označen z navedbo »porabiti do«, moramo nujno hraniti tako, kot je navedeno na embalaži, le tako bodo živila res uporabna do zapisanega datuma.

Po odprtju jih čim prej vrnemo v hladilnik in jih ne puščamo na pultu, saj se začnejo hitro kvariti, še poudarjajo na zvezi potrošnikov. 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije
Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice