Dijaki so danes začeli prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom v domačem okolju. Zanima nas, koliko bralcev Mariborinfo podpira samotestiranje dijakov in osnovnošolcev.

Samotestiranje, ki ga bodo dijaki izvajali vsakih sedem dni, bo potekalo prostovoljno in v domačem okolju. Testirajo se tisti, ki še niso preboleli covida-19, tisti, ki so ga že in je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni.

Za samotestiranje morajo biti učenec zdravi, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki šolarja naroči na PCR test, na katerega dijak počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo.

Na šole so sicer poslali 180.000 testov, vendar ni znano, kolikšen je interes med dijaki.

Začetek samotestiranja osnovnošolcev že junija?

Kot je v četrtek dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, so se po posvetih z epidemiologi, Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano in ministrstvom za izobraževanje ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov strinjali, da morajo storiti vse, da šolanje poteka v šoli.

Skupaj z epidemiologi in svetovalno skupino za covid-19 so tako sprejeli odločitev, da s samotestiranjem pričnejo še v tem šolskem letu, s čimer se bodo pripravili tudi na morebitno poslabšanje razmer v jeseni.

Vindišar je dijake in učence sicer naprosil, da k samotestiranju pristopijo odgovorno.

»Vsak od nas, tudi mlajše generacije, lahko vplivamo na potek epidemije, na to, kako bo naše življenje potekalo, kje se bomo učili. Samotestiranje je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti,« je dejal.

Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja. »Nadejamo se, da bi pričeli v začetku junija,« je dejal Vindišar.

Anketa o samotestiranju osnovnošolcev in dijakov

Zaradi začetka samotestiranja dijakov v domačem okolju in približujočega samotestiranja osnovnošolcev nas zanima, koliko bralcev Mariborinfo podpira samotestiranje učencev.

Svojo namero izrazite v anketi.

Ali podpirate samotestiranje dijakov ter osnovnošolcev?

Da.
42% (114 glasov)
Ne.
53% (142 glasov)
Nisem prepričan(a).
5% (13 glasov)
Skupno glasov: 269

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Točno ne.potem se naj testirajo tudi vsi,ki vstopajo na bencinsko v gostilno,v trgovino,lekarno ,zdravstveni dom,karitas,cerkve,občine,uradne,ustanove..............Na uboge otroge si se spravili'na njih ,ki jih gripa sploh ne prizadene,Fuj,vlada zlobirana,kak vas ni sram.Bog bo imel dolgo šibo za vas .

Koncajte novin… (nepreverjen)

Pustite otroke pri miru. Stari se šetamo povsod, mlade pa ves čas z nečim preganjate in omejujeta. Pa so edini prav nič rizični. Mladi so brezpravna raja, ki se ne morejo upreti.

Starejše novice