Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva izven omrežja avtocest in hitrih cest, sta se zvišali in dosegli najvišjo raven po avgustu 2015 oziroma decembru 2014. V Avstriji liter goriva cenejši tudi do 15 centov.

Opolnoči se je bencin na slovenskih črpalkah podražil za 1,6 centra na 1,327 evra, dizel pa za 1,9 centa na 1,271 evra na liter. Cena 95-oktanskega bencina se je tako približala ravni iz avgusta 2015, ko je bilo treba za liter odšteti 1,331 evra, cena dizla pa je dosegla najvišjo raven po decembru 2014, ko je liter stal 1,286 evra.

Za 50 litrov več kot 7 evrov prihranka

Visoke cene pri nas pa bodo spodbudile še več Slovencev, ki živijo ob meji z Avstrijo ali tam delajo, da rezervoarje svojih jeklenih konjičkov polnijo pri naših severnih sosedih. Gorivo v Avstriji je namreč precej cenejše kot v Sloveniji. Cene se tam precej razlikujejo in se čez dan tudi spreminjajo. Preverili smo cene v bližini slovenske meje.

Na območju Spielfelda se cena dizla danes giblje tudi do 1,127 evra za liter, cene 95-oktanskega bencinskega goriva pa do 1,187 evra na liter. To pomeni, da je liter dizla in bencina možno dobiti za kar 14 centov ceneje kot v Sloveniji.

Pri 50-litrski posodi za gorivo lahko slovenski voznik pri točenju dizla v Avstriji – ob upoštevanju najnižjih cen – prihrani kar 7,2 evra! Tudi prihranek pri točenju bencina znaša natanko sedem evrov.

Cene pogonskih goriv so celo še nižje v okolici Bad Radkersburga. Tam je najceneje liter dizla danes možno dobiti za 1,125 evra, liter 95-oktanskega bencinskega goriva pa za 1,184 evra.

Seveda, se računica ne izide več, če se v Avstrijo vozite več deset kilometrov le zaradi goriva. Za številne Štajerce, ki se dnevno vozijo v Avstrijo na delo, ali živijo tik ob meji, pa so izračunani prihranki dosegljivi.

Zanimivost ...

Avstrijske črpalke cene goriv višajo samo enkrat na dan, in sicer ob 12. uri. Cene goriv pa lahko nižajo večkrat dnevno in ob kateri koli uri. Pri kupovanju goriva na avstrijskih bencinskih servisih sta tako zelo pomembna trenutek, v katerem gorivo natočimo, in bencinski servis, kjer ga natočimo. Dopoldne boste v vsakem primeru vašega jeklenega konjička odžejali ceneje, kot pa popoldne.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cuc (nepreverjen)

Bando odstavit takoj, ne čakat na volitve. Več kot očitno je, da si hočejo napolnit žepe, preden odidejo.

dobre investicije (nepreverjen)

Starejše novice