Foto: BOBO
Bojana Beović meni, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 smiselno tudi za polno cepljene prebolevnike.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenjuje, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 zaradi širjenja različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike.

Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva, je spomnila.

Zaščita le 19-odstotna

Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Beovićeva.

Po nekaterih podatkih je zaščita le 19-odstotna, je dejala. Cepljenje s tretjim odmerkom je zato smiselno tudi za tiste, ki so že polno cepljeni in so hkrati tudi že preboleli okužbo, je dejala v današnji izjavi za medije.

Posvetovalna skupina se še ni odločala

Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, sicer še ni znano, poudarja. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, katere vodja je prav tako Beovićeva, po neuradnih informacijah o priporočilih glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenimi odmerki še ni odločala.

Nazadnje so o tem govorili na sestanku skupine 23. novembra, ko so sprejeli mnenje, da polno cepljeni prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka.

Poživitveni odmerek prejelo več kot 400.000 oseb

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 416.527 oseb.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JORGE JIMENEZ (nepreverjen)

G.Beovičeva silite ljudi v cepljenje vendar ne vidite da ste

Rola (nepreverjen)

MRRRŠŠŠŠ

viola (nepreverjen)

za kozlat ko pogledaš sliko.

Brle (nepreverjen)

To kurvo smrdljivo treba zapret v temnico doživljensko

kapo (nepreverjen)

Glede na pogoltnost farmacije se bo nadaljevalo cepljenje vsako leto 3x .

Starejše novice