V domovih za starejše se je od začetka cepljenja širjenje okužb skoraj zaustavilo, prihaja le do posameznih okužb. V Sloveniji je sicer s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov prebivalcev.

V domovih za starejše se je od začetka cepljenja, 27. decembra, stanje bistveno izboljšalo, je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

V zadnjem tednu je v domovih za starejše na novo okuženih 28 stanovalcev in 14 zaposlenih. 

Te okužbe so se pojavile v Trbovljah, Domžalah in Fužinah. Cigler Kralj je dejal, da se okuženi stanovalci in tudi zaposleni dobro počutijo in predvsem pri starejših okužba ne povzroča hujših težav.

»V vseh treh domovih se vodstvo uspešno sooča s situacijo, kar kaže upadanje števila okuženih, število smrti prav tako ostaja nizko,« je povedal.

Slovenija po uspešnosti cepljenja med državami Evropske unije nekje na sredini

Od začetka cepljenja 27. decembra je bilo po podatkih s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov oseb v vsej Sloveniji.

Mednarodne primerjave pokažejo, da poteka cepljenje v Sloveniji zelo podobno kot v državah Evropske unije, je pojasnila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. 

»Delež vseh prebivalcev Evropske unije, ki je bil cepljen z enim odmerkom znaša 26,8 odstotkov, posebej izstopa Madžarska z več kot 44 odstotkov prebivalstva, cepljenega z enim odmerkom. Če pogledamo deleže po državah, smo nekje na sredini,« je dodala.

Beovićeva je še pojasnila, da je zelo pomemben že prvi odmerek. Po cepljenju z AstraZeneca je zaščita dobrih 70 odstotkov, po mRNA cepivih pa 80 odstotkov. »Poleg tega že prvi odmerek v dobri meri ščiti pred hudo obliko bolezni,« je dejala.

S cepljenjem skoraj zaustavili širjenje okužb v domovih za starejše

Po mnenju Beovičeve se je način prioritetnih skupin izkazal za zelo smiselnega, saj smo skoraj povsem prekinili zbolevanje stanovalcev domov za starejše.

Glede posameznih izbruhov v domovih za starejše je pojasnila, da so posledica tega, da cepivo ne ščiti sto odstotno. Kot pojasnjuje, se stanovalci večinoma okužijo preko stikov od zunaj. 

Beovičevo žalosti, da v Sloveniji še vedno vsak dan umirajo ljudje v svojih 60-ih in 70-letih, ki bi že morali biti cepljeni: »Umiranje ljudi zaradi covid-19 v današnjem času ni razumljivo in ni potrebno, saj bi se vsak lahko že pravočasno zaščitil s cepljenjem, če bi se le želeli.«

Poudarila je, da so neželeni učinki cepiv lahko neprijetni, a da so res le izjemoma nevarni. »Za ljudi, starejše že od 50 let pri cepljenju proti covidu-19 ni prav nobene dileme,« je pojasnila in dodala, da je cepivo treba dobiti čimprej, vprašanje izbire cepiva pa je pri tem popolnoma odveč.

Cepivo AstraZeneca bo na voljo

Beovićeva je zanikala informacije glede včerajšnjega poročanja o zamudah pri dobavi cepiv AstraZeneca: »Cepivo bo, vsaj v taki količini, ki je potrebna za drugi odmerek, verjetno pa več, le na tabelah Nacionalnega inštituta za javno zdravje količine niso bile navedene, ker še niso bile znane.«

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje naj bi maja in junija prejeli dodatnih 465.000 odmerkov omenjenega cepiva. Ta dobava je napovedana, ni pa še potrjena. Danes pa pričakujejo dobavo 76.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, je pojasnila Beovičeva.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

KAJ PA ČE SO BILI CEPLJENI IN VAŠA SMRDLJIVA CEPIVA NE DELUJEJO??? ZAKAJ ŽE 4 MESECE NI PODATKOV KOLIKO IZMED TEH "MRTVIH S COVIDOM" JE BILO CEPLJENIH IN KOLIKO NE, SAJ TO JE EDINI POMEMBEN PODATEK V CELOTNI ZADEVI????

Koncajte novin… (nepreverjen)

Ker se 60 letniki nočejo množično cepiti, saj so bili vse leto zdravi, so začeli s propagando, da sedaj na veliko umirajo. Naj povedo res prave starosti umrlih, pa tudi ali so bili cepljeni. Tega pa žal v vsem letu ne moremo dobiti. Le prazne številke, ki si jih lahko kar sami pišemo, enkrat malo dol pa spet gor. Bolje, da jih sploh ne bi objavljali saj čisto nič ne povedo. Ko bo želja po cepljenju 50 letnikov bodo pa ti najbolj umirali...

Zikollino (nepreverjen)

Beovićeva je večkrat dokazala, da njeno govorjenje v prazno ne pije vode ... zakaj med drugim v SLO medijih ni bilo, ni in ne bo objavljeno, da v Švici, ki ni članica EU, cepivo Astra Zeneca nikoli ni bilo odobreno ... več ... je prepovedano!

Starejše novice