Da bi zmanjšali ta občutek socialnih razlik med osnovnošolci, številni razmišljajo o uvedbi šolskih uniform. Pa bi te res zmanjšale socialne razlike?

Čeprav se časi spreminjajo, toda socialne razlike med otroki so bile v preteklosti in so tudi zdaj. Na prvi pogled so opazne predvsem v oblačenju. Pri nekaterih otroci lahko namreč zasledimo zadnje modne trende, tudi znamke višjega cenovnega razreda. Da bi zmanjšali ta občutek socialnih razlik med osnovnošolci, številni razmišljajo o uvedbi šolskih uniform. Pa bi te res zmanjšale socialne razlike?

V Sloveniji pred leti proti uniformam

V Sloveniji so na ministrstvu za šolstvo o uvedbi šolskih uniform intenzivno razmišljali že pred leti, za pomoč pri tej odločitvi pa so povprašali tudi državljane. Večina anketirancev se je takrat opredelila proti uvedbi šolskih uniform. Ministrstvo zato v tej smeri ni več izvajalo nobenih aktivnosti na tem področju.

Južni sosedje uvajajo uniforme

Pri naših južnih sosedih pa je zgodba povsem drugačna. Nekaj manj kot polovica od 108 zagrebških osnovnih šol je namreč sprejela pobudo mestne uprave in bodo kmalu svoje učence oblekle v šolske uniforme. 

Podoba šolskih uniform bo odvisna od idej in želja v posamezni šoli. Predloge lahko podajo tudi učenci, pri končni izbiri pa bodo sodelovali tudi modni oblikovalci.

Razbremenitev ali omejevanje?

Zagovorniki šolskih uniform trdijo, da uporaba standardnih uniform pomaga prihraniti denar, ki bi bil sicer namenjen nakupu modnih oblačil. Menijo, da bi s tem razbremenili socialno šibke družine in poenotili učence med sabo.

A med argumenti nasprotnikov se znajdejo očitki, da uniforme omejujejo svobodno izbiro otrok in da jih z njimi učijo podrejanja enakim standardom. Poleg tega naj uniforme ne bi preprečevale oblikovanja klišejev o posameznih učencih glede na njihovo družbeno pripadnost, otrok pa prav tako naj ne bi učile, kako komunicirati z ljudmi, ki so od njih drugačni.

»Razlike? Te bodo vedno«

Na ulicah smo preverili, kaj o uvedbi šolskih uniform pravijo mimoidoči. Mnenja so deljena:

»Nimam nič proti temu, verjetno bi se zmanjšale socialne razlike.«

»Ne sem proti, z uniformami se ne moreš izražati. Ne moreš pokazati kar v bistvu si. Si v eni škatlici. Mogoče vizualno razlik ne bi bilo, a vseeno bi se razlikovali.«

»Hčerka se že sedaj, v drugem razredu, zjutraj odloča, kaj bo imela oblečeno, zato me načeloma uvedba uniform ne bi motila. Čeravno dvomim, da bi z enakimi oblačili res premostili očitne razlike med bogatimi in revnejšimi«

 »Ti bi dobro bilo. Eni so bolj premožni in se lepše oblačijo, drugi pa ne in tu vidiš, da je to samo zaničevanje.«

»Denarja ni, oziroma ga primanjkuje in če bi denar bil, bi ga zagotovo lahko uporabili za kaj bolj pomembnega kot pa uniforme. Razlike? Te bodo vedno.«

»Nesmisel. Vsi bi bili isti. No, verjetno to družba tudi pričakuje. Sicer pa bodo najstniki vedno našli načine, da bodo drugačni.«

»Eh, kakšne uniforme. Otroci se bodo vseeno razlikovali po znamkah mobitelov in tabličnih računalnikih.«

»Pozdravljam uniforme. Bili bi si bolj enakopravni.«

Mnenja o tem, ali so šolske uniforme koristne ali ne, ostajajo deljena, tako na ulici kot med stroko. Sicer pa je dejstvo, da se dandanes učenci razlikujejo tudi po več sto evrov vrednih telefonih, ki jih nosijo s sabo. Kaj pa menite vi?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice