Ljudmila Novak: Le združena Evropa lahko uspešno odgovori na številne prihodnje izzive.

Čeprav je do volitev le še teden dni, pa različne raziskave kažejo, da se podpora strankam in kandidatom za evropske poslance lahko še močno spremeni. Razlike med realnim in maksimalnim dosegom strank ter številčnost še neodločenih volivcev pritrjujejo tezi, da se v zadnjih dneh kampanje lahko zgodijo še nekatera presenečenja.

Kdo bo Evropi vrnil izgubljeno zaupanje?

Evropska unija se je pred letošnjimi volitvami znašla pred pomembno izbiro: na volitvah se bomo državljani očitno odločali med tistimi, ki verjamejo v idejo evropskega povezovanja, in tistimi, ki skušajo Evropo radikalno preurediti ali celo uničiti.Zdi se, da je edina alternativa, ki lahko prepreči razpad EU, njena prenova z zmerno in povezovalno politiko, ki bo zmogla preseči stare zamere.

Če se postavimo v vlogo navadnega državljana, ki si na volitvah 26. maja želi alternative med skrajno levo in desno politično opcijo, so se za izredno zanimivo kampanjo odločili v Novi Sloveniji. Na volitve vabijo z zanimivim sloganom »Evropi vračamo zaupanje«, kar ni presenetljivo, saj so izrazito proevropsko usmerjena politična stranka. S svojo zmerno politiko, preudarno držo, pomlajenim vodstvom in zelo dobrim gospodarskim programom, kar jim priznava tudi politična konkurenca, so mnoge prepričali že na zadnjih državnozborskih volitvah. Ni odveč tudi spomniti, da so z zmago presenetili prav na prvih evropskih volitvah v Sloveniji leta 2004.

NSi lahko osvoji dve poslanski mesti

Analitik javnega mnenja pri agenciji Valicon Andraž Zorko je za STA izrazil prepričanje, da so karte pred nedeljo 26. maja že bolj ali manj razdeljene, razen če ne bo prišlo še do kakšnih presenečenj v soočenjih v zadnjem tednu. Dodal je, da bo poleg Ljudmile Novak mesto v Evropskem parlamentu s preferenčnimi glasovi zelo verjetno uspelo osvojiti še nekomu z liste NSi. Ta stranka lahko tako ob najboljšem razpletu ponovno računa na dva evropska poslanca.

Na listi NSi zelo močni kandidati

Nosilka liste NSi za evropske volitve je Ljudmila Novak, ki je prepoznavna po svoji izkušenosti in preudarnosti. Sledijo druga znana imena: vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, evropski poslanec Lojze Peterle, poslanka Iva Dimic, občinska svetnica z Raven na Koroškem Mojca Erjavec, predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, nekdanji obrambni minister Franci Demšar ter znan intelektualec, publicist in twiteraš Žiga Turk.

Jožef Horvat: Nujno je potrebno sprejeti konkretne ukrepe, da se razvojni zaostanek Prekmurja zmanjša.

Jožef Horvat odločno proti madžarskim pritiskom ob 100-letnici združitve Prekmurja

Velja spomniti, da je pred nekaj dnevi na poskus razdvajanja Prekmurcev odločno reagiral prav Jožef Horvat iz NSi. Ko se je v medijih pojavila informacija, da je poslanec madžarske narodnosti Ferenc Horvath predstojnico murskosoboške območne enote zavoda za šolstvo pozval, naj na praznovanju ob 100. obletnici združitve Prekmurja ne sodelujejo otroci madžarske narodnosti, je poslanec NSi ostro reagiral.

V protestnem pismu slovenski vladi je zapisal: »Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pozivam, da nemudoma in jasno obsodi tovrstne nesprejemljive pritiske na javni izobraževalni sistem, otroke, učitelje in ravnatelje. V demokratični in združeni Evropi so takšni pozivi nesprejemljivi, kažejo pa na zaskrbljujoč trend, ki po mnenju mnogih pomeni »madžarizacijo« Prekmurja.« Poslanec NSi je še dodal, da je čas, da slovenska vlada ob 100. obletnici združitve Prekmurja z matično domovino »dokončno spozna, da je Prekmurje tako kot Ljubljana del slovenske države in da je nujno potrebno sprejeti konkretne ukrepe, da se razvojni zaostanek te regije zmanjša.«

Glede na močna imena na kandidatni listi, odločno demokratično držo in povezovalno politiko je upravičeno pričakovati, da bo NSi pritegnila številne zmerne desne volivce, ki zavračajo agresivno govorico in skrajna stališča, ki smo jim priča pri nekaterih drugih strankah na desnici.

S spleta

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice