Na vladni novinarski konferenci je sodelovala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki se je dotaknila tudi sproščanja oziroma zadostovanja ukrepov v boju proti novemu koronavirusu.

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 6410 testih potrdili 1849 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 28,8-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1258 pacientov, 189 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 97 oseb, kar 49 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

Med regijami je še vedno najbolj izstopajoča Posavska regija s 1481 okužbami v zadnjih 14. dneh na 100.000 prebivalcev, ki ji sledi Pomurska s 1386. Podravska regija je na petem mestu s 1207 okužbami.

Za zaščito je po novem obvezna maska, ne zadostujeta ruta ali šal

Vlada je na včerajšnji seji podaljšala odloke, ki večinoma temeljijo na zakonu o nalezljivih bolezni. Prav tako je izdala odlok o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, ki začne veljati v soboto in velja sedem dni. Glede na prejšnji odlok ni vsebinskih sprememb.

Vlada je izdala tudi odlok o odrejanju izvajanja ukrepov na mejnih prehodih, na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranji meji, ki prav tako veljajo od sobote. Tudi v tem odloku ni vsebinskih sprememb glede na prejšnjega.

Odločitev, da se ukrepi podaljšajo, pozdravlja tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, ki pravi, da razmere kažejo, da ukrepov trenutno še ni moč sprostiti oziroma jih v kakršnikoli meri odpraviti, prav tako naj ne bi bilo na vidiku novega zaostrovanja.

Pri tem poudarja še novost oziroma spremembo, ki narekuje, da je za zaščitno nosno-ustnega predela obvezna maska. »Se pravi, ne zadostuje šal ali karkoli drugega. Obvezna je maska tam, kjer je ta zaščita obvezna,« pravi Marija Magajne in dodaja, da so pri tem pralne maske vseeno primerne.

Nepotrebna druženja še vedno predstavljajo žarišča okužb

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje je izpostavila tudi spremembo obveščanja ob testiranju na novi koronavirus.

»Z večjim številom dostopnih testov ter ob uvajanju hitrih testov se spreminja način obveščanja,« pravi Magajnova. Tako bo obveščanje po novem avtomatizirano preko SMS sporočila s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pri tem državna sekretarka omenja, da lahko rezultate svojega testa spremljamo tudi preko spleta oziroma portala eZdravje.

Na vprašanje, zakaj se incidenca okužb v Sloveniji ne zmanjšuje oziroma zakaj število okužb ne pada, Magajnova odgovarja, da je bilo ukrepov uvedenih veliko, pri čemer izpostavlja, da očitno še vedno prihaja do druženj

»Druženje, ki pomeni bližino na manj kot dva metra, dalj časa trajajoče, in če je vmes nekdo okužen, pomeni velik možnost razsoja,« še poudarja državna sekretarka.

V drugem valu ozdravelo že več kot 4000 oskrbovancev

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je na novinarski konferenci predstavila aktualne razmere v domovih za starejše občane.

V domovih je na novo ozdravljenih 104 oskrbovancev in 39 zaposlenih. Skupno je v drugem valu ozdravelo že 4235 stanovalcev in skoraj 2000 zaposlenih. V zadnjem dnevu se je v domovih za starejše na novo okužilo 106 stanovalcev in 68 zaposlenih. 22 oskrbovancev je včeraj umrlo.

Od ponedeljka dalje se v domovih za starejše izvajajo hitri testi, in sicer enkrat tedensko. Po podatkih ministrstva takšno testiranje trenutno izvaja okoli 50 domov za starejše s svojimi kadri, ostali pa imajo pri tem pomoč zdravstvenih domov in mobilnih enot. Socialnozdravstvenim zavodom se bodo nastali stroški testiranj povrnili iz državnega proračuna. 

Za razbremenitev delavcev v domovih je bil včeraj objavljen javni poziv javnih del za dodatne kadre v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah. Povabilo bo odprto od 16. decembra, preko poziva pa bi naj na novo vključili 950 delavcev. Poleg tega bo kmalu objavljeno tudi klasično javno povabilo za javne delavce, preko katerega nameravajo vključiti okoli 4000 oseb.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte (nepreverjen)

Samo nekaj me zanima in to je v čem se pralne maska razlikuje od šala, razen po obliki. Oboje je iz blaga in mogoče sal glede na velikost še več zakrije. To se mi zdi res le ukrep zaradi ukrepa, ker ima nekdo pač moč izkazovanja. Naj kaj bolj pametnega predlaga, saj ni nujno le, da še oglaša, pa čeprav brez konkretnega pametnega predloga.

dd (nepreverjen)

zato ker je tako določila SS-ovka bojana "rada bi bila pomembna, pa nisem" beovič

In reply to by Koncajte (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Kaj je to nalog cefurke ic

Starejše novice