Potem ko je Evropska agencija za zdravila odobrila uporabo cepiva Pfizer proti covidu-19 pri starih od 12 do 15 let, vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović ocenjuje, da bi lahko kmalu začeli cepiti to starostno skupino tudi v Sloveniji.

Podrobnosti za cepljenje mladostnikov starih od 12 do 15 let morajo doreči pediatri. »Pri nas kolegi pediatri pripravljajo smernice za uporabo, prioritete, verjetno bodo prioritete pri ranljivih,« je za STA povedala Bojana Beović.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je takšno odločitev Evropske agencija za zdravila pričakovala.

»Glede na to, da so v Združenih državah in v Kanadi podobno odločitev že sprejeli in da so rezultati študije, ki jo je Pfizer predložil, pravzaprav zelo jasni. Se pravi, da gre za dobro učinkovitost cepiva z minimalnimi neželenimi učinki, ki niso pogostejši kot v preostali populaciji, pravzaprav ni za pričakovati, da bi se Evropska agencija za zdravila odločila drugače, kot so se odločili v Združenih državah Amerike in v Kanadi,« je dejala Logarjeva.

»Tako, da pričakujemo, da bo tudi ta odločitev pozitivna, kar pomeni, da se potem ponovno pri nas spremeni strategija cepljenja. Pač takšna je evolucija, gre za novo bolezen, gre za nove indikacije. Tako, da se potem vključi v cepilno strategijo skupina, od 12 do 18 let,« je dodala.

Do septembra bi radi precepili mladostnike starejše od 12 let

Mladostnikov zaenkrat še ne bodo obravnavali kot prednostno skupino za cepljenje. »Bodo postali prioriteta predvsem po tistem, ko se bodo začeli vračati v šolske klopi. Se pravi, da je nekje tendenca, da do septembra pocepijo populacijo srednješolcev in osnovnošolcev, ki so starejši od 12 let,« je pojasnila Logarjeva.

Kot so ob objavi odločitve navedli v Evropski agenciji za zdravila, otroci omenjeno cepivo dobro prenašajo, kar se tiče stranskih učinkov, pa ni večjih skrbi.

Nemčija je napovedala, da bodo začeli cepiti otroke od 12. leta starosti 7. junija, potem ko bo Evropska agenciji za zdravila odobrila cepivo za to starostno skupino. Združene države Amerike in Kanada sta že pred tem odobrili to cepivo za uporabo pri otrocih te starostne skupine.

Pfizerjevo cepivo je bilo do zdaj v Evropski uniji odobreno za starejše od 16 let.

Pred dnevi je tudi ameriška farmacevtska družba Moderna napovedala, da bo na Emo v začetku junija vložila uradno prošnjo za odobritev cepiva proti covidu-19 za mlade v starosti od 12 do 17 let.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Je ta beoviceva naredila kakšne analize, koliko mladih otrok je zbolelo. Ali pa vidi le denar in zaslužek s cepivi. Naj že enkrat nehajo kar na pamet delati danes tako jutri drugače. Pa kdo je ona, morda bog, da odloča o tisočih ljudeh ?? pustite mlade na miru!!!

Danvid (nepreverjen)

Bo bo'Slovenija gorela, če si boste drznili otroke cepit. Na najmanj ogrožene so se spravili. Lastnoročno pristrižem osebi perutničke, ki bi si upala brez mojega dovoljenja cepit.

Default (nepreverjen)

Ne nebodo

Starejše novice