Dars se je odločil končno porušiti cestninske postaje, ki so izgubile na svoji namenskosti, in na razpis že dobil 12 ponudb.

Na Darsov razpis za odstranitev cestninskih postaj na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest je prispelo 12 ponudb, ki jih bodo sedaj na Darsu temeljito preučili. Kdaj bodo z odstranjevanjem postaj pričeli, še ne vedo, pojasnjujejo pa, da jih bodo odstranjevali postopoma, kar bo trajalo od dve do tri leta.

Dela bodo potekala v sklopih

Dela bodo potekala v sklopih, večina ponudnikov pa je ponudbo oddala za enega.

V prvem sklopu nameravajo na Darsu zrušiti in preurediti cestninske postaje Log, Torovo, Hrušica in Vrhnika, vključno s platojem ter obnovo voziščne konstrukcije na odseku Brnik-Vodice in Vodice-Ljubljana Šmartno ter priključka Vodice, poroča STA.  

Ponudnik, ki bo izbran za drugi sklop del, bo moral zrušiti in preurediti cestninske postaje Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice, vključno s platojem.

Tretji pa obsega rušitev in preureditev cestninskih postaj Nanos, Dane, Logatec, Unec-sever, Unec-jug, Razdrto-sever, Razdrto-jug, Postojna-sever, Postojna-jug in obnovo voziščne konstrukcije hitre ceste Razdrto-Vipava, razcepa Nanos in priključka Logatec.

Skupni strošek okoli 45 milijonov evrov

Najvišjo dopustno vrednost ponudbe je Dars za prvi sklop omejil na 13,05 milijona evrov brez DDV, drugega na 9,40 milijona evrov, tretji sklop pa na 8,03 milijona evrov, poroča STA.

Samostojne ponudbe za različne sklope so oddala podjetja Godina, Iskra in Gorenjska gradbena družba, ostala podjetja pa so se povezala v konzorcije.

Skupno ponudbo so oddala podjetja Pomgrad, CGP in VOC Celje. Podjetje Makro 5 gradnje se je povezalo z italijanskim gradbenim podjetjem Turchi Cesare. KPL je ponudbo oddal v sodelovanju s Prohausom in GD Granitom, Kolektor pa se je povezal z družbama CPK in GGD.

Za rušenje cestninskih postaj sta skupno ponudbo oddali tudi podjetji J.V. Kostmann in Rafael ter podjetja CVP, GVO in Javna razsvetljava. Cestno podjetje Ptuj se je pri prijavi na razpis povezalo z Euroasfaltom iz BiH.

Odstranjevanje cestninskih postaj se bo začelo po uvedbi sistema DarsGo, ki je predvideno s 1. aprilom. Skupni strošek rušitve in preureditve cestninskih postaj je ocenjen na približno 45 milijonov evrov, končni strošek bo odvisen od najugodnejših ponudb zainteresiranih izvajalec.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nejo (nepreverjen)

Odkar so uvedli vinjete pišem, da so čelne cestninske postaje OVIRE na avtocesti. Postavljati ovire na ceste (zlasti na avtoceste) pa je kaznivo dejanje.

Starejše novice