Slovenci smo pretekle dni aktivno pomagali Krisovi družini in zbrali dovolj denarja za zdravilo. Mnogi pa so se prestrašili, ko so se pojavila ugibanja, da bi država lahko obdavčila znesek, saj društvo nima statusa humanitarne organizacije.

Društvo Palčica Pomagalčica je za Krisa zbralo dobrih 3,8 milijona evrov. A zato, ker društvo nima statusa humanitarne organizacije, to pomeni, da Krisevim staršem grozi obdavčitev. Strogo po predpisih bi namreč moralo v tem primeru društvo obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, kar torej znaša dobrih 950.000 evrov, preostanek davka – dobrih 940.000 evrov, pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine, poroča časnik Delo.

Društvo Palčica Pomagalčica nima statusa humanitarne organizacije, to pa pomeni, da so prejemniki pomoči, zbrane prek njih, obdavčeni. Država bi torej od zbranih prispevkov lahko vzela slabih 1,9 milijona evrov.

Društvo Palčica Pomagalčica v register še ni moglo biti vpisano

Društvo Palčica Pomagalčica je bilo v poslovni register vpisano šele 3. julija 2019. Za pridobitev statusa humanitarne organizacije pa bi društvo moralo najmanj eno leto pred vložitvijo vloge opravljati humanitarno dejavnost in kot dokazila priložiti letno poročilo o delu za preteklo leto, podatke o programih in storitvah, ki so jih izvajali v preteklem letu, in potrdilo oziroma akt, ki izkazuje datum ustanovitve organizacije, česar v društvu še niso mogli storiti, še poroča Delo.

Prav tako je omenjeni status tudi pogoj, da družba Telekom Slovenije omogoči storitev SMS-donacije, ki niso obdavčene. V Krisovem primeru so naredili izjemo – šlo je namreč za poslovno odločitev družbe. Finančna uprava pa brez zakonskih temeljev nima izjem.

Predsednica Društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka se je na svojem Facebook profilu že odzvala in zapisala: »Glede obdavčitve lahko povem, da smo se obrnili na Center nevladnih organizacij Slovenije. Že v začetku naslednjega tedna se bomo sestali in skupaj preučili davčne posledice. Zgolj dejstvo, da naše društvo še ni ustanovljeno eno leto namreč po našem mnenju ne more biti razlog za to, da smo obravnavani drugače kot tista društva, ki delujejo več kot eno leto. Obljubljam, da bomo še naprej delovali transparentno in da se ne izogibamo ničemur, za nas je bila akcija velik zalogaj, od tu naprej pa bomo sprotno razreševali problematiko, s katero se bomo soočili, pa najsi bo davčne ali druge narave. O tem, kakšna obdavčitev bi nas lahko doletela in kako bomo morebitni davek plačali, bomo razmišljali ob pomoči ljudi, ki so na teh področjih strokovnjaki, jaz osebno nisem. Verjamite, da bo ves denar šel za zdravilo Krisa in za otroke, ki potrebujejo našo pomoč.«

Na vse to pa se je odzval tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki ga Slovenci in Slovenke očitno zasipavajo s sporočili.

Na svojem Facebook profilu je zapisal: »Zasuli ste me z zasebnimi sporočili glede obdavčitve društva, ki zbira denar za Krisa. Nekateri me zmerjate, drugi preklinjate državo in govorite, da bi mi radi pobrali davek od donacij. Lepo prosim, da se vsi skupaj malo umirimo in pogledamo kaj je na stvari. Ker ne morem odgovoriti vsakemu posebej, odgovarjam tukaj. Društvo nima statusa humanitarne organizacije in zato zapade pod davčno zakonodajo. Zakaj so šli v akcijo brez tega, ne bom ugotavljal na tem mestu, ker nima smisla. Verjemite pa, da zagotovo ni v interesu nikogar normalnega, da bi želel na vsak način pobrati ta davek. Za neizpolnjevanje kriterijev društva sem izvedel včeraj in takoj naročil, da vsi skupaj poiščemo možno rešitev za nastalo situacijo. Skratka, lepo prosim, ne na prvo žogo ... Poiskati je treba rešitev tako za malega Krisa, kot tudi za vse darovalce.«

Na družbenih omrežjih se je odzval tudi FURS

Očitno pa se bo vse skupaj dobro izteklo. Finančna uprava Republike Slovenije se je namreč odzvala na spletnem omrežju Twitter.

V prvi objavi so zapisali: »FURS podpira dobrodelnost in verjame, da bo akcija za Krisa izpeljana uspešno za vse udeležene BREZ davčnih obveznosti. Če humanitarno društvo nakaže sredstva posamezniku, NI davka ...«

V drugi objavi pa so dodali: »Če društvo nima humanitarnega statusa, lahko sredstva nakaže drugi organizaciji, ki pa tak status ima. Če ta nakaže sredstva posamezniku, denar NI obdavčen.«

Kot kaže, bo torej Društvo Palčica Pomagalčica lahko zbran denar nakazalo drugi organiaciji, ki pa ima tak status, zato bo vsak zbran evro namenjen tistim, ki ga potrebujejo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JA_VA

V tem primeru, pozdravljam FURS, da je drustvu Palcica, dal navodila kaj lahko storijo, da denar ne bo obdavcen in bo Kris dobil ves denar za zdravljenje!!! Drzava, pa naj se vprasa zakaj Slovenke in Slovenci moramo humanitarno dajati denar za taksne primere oz. kje je denar, ki bi ga drzava morala zagotoviti???? In le zakaj vsi placujemo "prostovoljno" dodatno zdr. zavarovanje???

Starejše novice