Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Po podatkih, dostopnih v novi publikaciji Zdravje v Sloveniji, ki jo je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo v letu 2019 pri zaposlenih in samozaposlenih zabeleženih 16.242.330 dni nezmožnosti za delo.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bil delež bolniške odsotnosti v letu 2019 pri ženskah za 59 odstotkov višji v primerjavi z moškimi.

V letu 2019 so zaposlene ženske bolniško odsotnost koristile večkrat, vendar za krajši čas, v primerjavi z zaposlenimi moškimi.

Največ so k začasni odsotnosti z dela prispevale bolezni (62 odstotkov dni) in poškodbe (19 odstotkov dni), in sicer 14 odstotkov poškodbe izven dela in pet odstotkov poškodbe pri delu. 

»Že vrsto let ugotovljamo, da je delež odsotnosti z dela iz zdravstvenih razlogov višji pri ženskah kot pri moških. Ženske so koristile bolniško odsotnost dvakrat pogosteje kot moški, pri moških pa je bilo povprečno trajanje ene odsotnosti skoraj pet dni daljše kot pri ženskah,« navajajo strokovnjaki pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Več kot polovica zaposlenih, in sicer 53 odstotkov, v letu 2019 ni bila nikoli bolniško odsotnih.  

Podatki za leto covida, ki bodo najverjetnje korenito posegli v statistiko, še niso znani. 

Poškodbe izven dela pogost vzrok odsotnosti

Najpogostejši vzrok za bolniško odsotnost pri moških so poškodbe, med katerimi prevladujejo poškodbe izven dela, sledijo bolezni mišičnoskeletnega sistema in vezivnega tkiva ter bolezni obtočil.

Pri ženskah prevladujejo odsotnosti zaradi bolezni mišičnoskeletnega sistema in vezivnega tkiva, sledijo poškodbe, nato duševne in vedenjske motnje.

Mlajše ženske so v veliki meri odsotne z dela tudi zaradi stanj v nosečnosti in nege družinskega člana. 

Slika je simbolična.

V letu 2020 manj nezmožnosti za delo kot v prejšnjem letu

Na podatkovnem portalu Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je možno zaslediti tudi nekatere podatke za leto 2020. Na zaposlenega beležijo v Sloveniji povprečno 16,41 koledarskih dni nezmožnosti za delo, kar je manj kot v letu 2019.

Po tem kriteriju je absolutna rekorderka občina Črna na Koroškem, ki ima povprečno kar 40,05 koledarskih dni nezmožnosti za delo.

Sledijo ji občina Muta, ki je sicer daleč zadaj s 29,30 dnevi, občina Mežica s 27,77 dnevi in Markovci s 26,71 dnevi.

Absolutna rekorderka po najmanjšem številu dni bolniške je občina Solčava s 7,15 dnevi. Manj bolniških dni imajo sicer še občina Brda (11,27), Divača (11,31), Ig (11,92), Cerkvenjak (11,82), Horjul (11,32) in Log – Dragomer (10,95).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice