Slovenski turizem s širitvijo koronavirusa doživlja najbolj intenzivno in najglobljo krizo od osamosvojitve. Nič kaj ne pomaga dejstvo, da je Slovenija med destinacijami, ki mejijo na eno največjih žarišč virusa v Evropi.

Ukrepi za zajezitev novega koronavirusa so ustavili potovanja turistov. Napoved, kdaj se bodo turistični tokovi ponovno vzpostavili, je negotova, odvisna pa je od časa zajezitve virusa, odprave omejitev in ponovne vzpostavitve možnosti potovanj, kot smo jim bili priča pred krizo.

Turizem je panoga, ki bo zaradi krize utrpela največjo škodo. Po ocenah Svetovnega potovalnega sveta je v Evropi na področju turizma pričakovati izgubo do 10 milijonov delovnih mest, izguba v turističnem bruto domačem proizvodu pa naj bi v Evropi znašala 552 milijard dolarjev.

»Prav zaradi tega je dejstvo, da bo za ponovno vzpostavitev turističnih tokov in okrevanje panoge potreben čas, verjetno več let,« odgovarja Livija Kovač Kostantinovič, vodja odnosov z javnostmi Slovenske turistične organizacije, ki smo jo povprašali, kdaj bodo omejitve odpravljene in potovanja ponovno možna, o prihodnosti turizma in letošnjem počitnikovanju.

Zadnje napovedi Tourism Economics kažejo, da bo upad mednarodnih prihodov na globalni ravni 40-odstoten ob predpostavki, da bodo strogi ukrepi trajali do junija. »Okrevanje bo dolgotrajno in bo trajalo več let, odvisno bo tudi od časa zajezitve virusa in ukrepov držav za pomoč panogi kot za zagotavljanje varnosti,« pove Kovač Kostantinovičeva.

Najgloblja kriza slovenskega turizma za osamosvojitvijo

Slovenija bo med tistimi destinacijami, ki bodo čutile velik negativni vpliv krize, po ocenah Slovenske turistične organizacije bo upad povpraševanja tujih turistov okoli 60-odstoten ob predvidevanju, da se ukrepi v regiji sprostijo z junijem, pravi sogovornica.

Slovenija je med destinacijami, ki mejijo na eno največjih žarišč virusa v Evropi.

»Slovenski turizem s širitvijo koronavirusa doživlja najbolj intenzivno in najglobljo krizo od osamosvojitve,« poudarja Lidija Kovač Kostantinovič.

Ukrepi za pomoč slovenskemu turizmu

Slovenska turistična organizacija pravi, da se je na situacijo s širjenjem koronavirusa in njegovim vplivom na turistično gospodarstvo že odzvala s prilagoditvijo svojih aktivnosti.

Med drugim so povečali sredstva za promocijo Slovenske turistične agencije oziroma za promocijo slovenskih turističnih agencij in organizatorjev potovanj ter promocijo slovenskega turizma na tujih trgih, prilagodili so dinamiko globalne digitalne kampanje z okrepitvijo intenzitete oglaševanja v drugi polovici leta, izvedli bodo tudi dodatne promocije in akcije na domačem trgu za spodbujanje Slovencev za počitnikovanje doma.

Tako so ustvarili kampanjo #OstaniDoma, s katero bi radi spodbudili Slovence, da dopustujejo v Sloveniji, kupujejo slovensko hrano, podpirajo domače ponudnike in podjetnike.

Počitnikovali bomo predvsem doma

V Slovenski turistični organizaciji v luči epidemije koronavirusa pričakujejo, da bodo Slovenci na začetku več potovali doma ali v bližnje destinacije.

»Na to kažejo izkušnje iz obdobij po prejšnjih krizah, negotovost počitnic v nekaterih državah, možnost omejitev potovanj v druge države ter dejstvo, da bo za ponovno vzpostavitev celovitega delovanja potovalnega sveta, kot smo mu bili priča pred krizo, potreben določen čas,« pravi Kovač Kostantinovičeva.

Poleg tega v organizaciji pričakujejo težje gospodarske posledice, kar bo vplivalo tudi na kupno moč gospodinjstev in njihovo potrošnjo. »Zato bodo turisti po odpravi omejitev v začetku potovali v bližnje destinacije. Bližnjim destinacijam bodo dajali prednost tudi zaradi varnosti,« dodaja.

Tako naj bi ljudje po epidemiji prednost dajali potovanjem z avtom, predvsem zaradi občutka varnosti. Spremenilo bi se naj tudi vedenje turistov in njihove vrednote.

»Turisti se bodo verjetno izogibali potovanjem v večjih skupinah in dogodkom, kjer je prisotna velika množica, vsaj na začetku. Turisti bodo prednost dajali individualiziranim in personaliziranim doživetjem. Prednost bodo dajali lokalnemu in sezonskemu, kar je velikega pomena za gastronomsko ponudbo, na pomenu bo pridobila usmerjenost v trajnostni razvoj,« zaključujejo v Slovenski turistični organizaciji.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Duplek9 (nepreverjen)

Jaz sem na počitnicah v Sloveniji že celo življenje razen par izjem, pa mi nič ne manjka

prerok (nepreverjen)

Slovenija je lepa dežela, samo Slovenci ne znamo cenit svoje domovine.

janban

Raje v Sloveniji,kot pri hinavskih hrvatih.

mislimmmm (nepreverjen)

in kakšen strokovnjak je ta gospa Livija ali Lidija?

Starejše novice