O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nuška Čakš Jager, Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je včeraj izdala odlok, s katerim se epidemija podaljšuje še za 30 dni, veljati bo začel z jutrišnjim dnem. Kot je poudaril vladni govorec Jelko Kacin, ne gre za zaostrovanje ukrepov, ampak za opredelitev pravnega okvira, s katerim bo lažje obvladovanje situacije, ki je še zmeraj resna.

»To je bilo pričakovano in nujno potrebno dejanje,« je vladni govorec pojasnil podaljšanje epidemije. Razmere v bolnišnicah ostajajo resne, razlika med sprejetimi in odpuščenimi ostaja na konstantni ravni, želja pa je, da bi prišlo do preobrata in bo več odpuščenih kot tistih, ki prihajajo v bolnišnico.

Epidemiologinja Nuška Čakš Jager je predstavila epidemiološko stanje v Sloveniji in Evropi. V svetu je potrjenih že čez 54 milijonov okužb in preko 1,3 milijona smrti. Negativen trend, torej upad okužb, beležijo na Češkem, v Franciji, Nizozemski in v Španiji.

Na drugi strani pa imajo več kot 20-odstotno rast v Avstriji, Estoniji in Latviji. Tudi Švedska ima preko 30-odstotno rast pozitivnih glede na primerjalno obdobje v oktobru. V Sloveniji je ta rast 3,9-odstotna.

Glede na regije je Pomurska regija prevzela štafeto od Gorenjske, toda tudi v ostalih regijah so minimalni upadi ali povečanje. Po starostni strukturi sodeč, je bilo v oktobru pozitivnih več v aktivni populaciji, torej med 25. in 64. letom starosti, sedaj pa je porast pozitivnih med starostniki, kar gre na račun domov za starejše. Do 4. oktobra je bilo v domovih za starejše potrjenih 242 okužb, 15. novembra pa je bilo to število 4802. 

Kot opozarja epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je virus prisoten vsepovsod, tako v populaciji kot v delovnih organizacijah in domovih za starejše. Pojasnila pa je tudi, zakaj prihaja do razlik pri poročanju smrti na mednarodne institucije, saj razlog tiči po njenih besedah v administrativnih težav. Podatki namreč že od izvajalcev zdravstvenih storitev prihajajo z zamudo.

Stanje na področju razvoja cepiv

Na svetovnem nivoju je trenutno 54 cepiv, ki so v klinični fazi raziskav, od tega je 12 cepiv v tretji fazi, niti eno pa ni bilo še odobreno s strani regulatornih organov, kot sta evropska EMA ali ameriška FDA. So pa v Rusiji in na Kitajskem začasno odobrena cepiva, ki so jih odobrile nacionalne agencije, za katere pa se ne ve, ali so učinkovita in varna, saj so preskočila tretjo fazo kliničnega testiranja. 

Ta trenutek se razvijajo štirje tipi cepiv, dva klasična in tipi cepiv, ki uporabljajo nove tehnologije, ki doslej še niso bile uporabljene. Gre za cepiva, ki temeljijo na osnovi DNA in RNA, izkazujejo pa bistveno manj neželenih stranskih učinkov.

Kot je še pojasnil Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo, pri tovrstnih cepivih ne gre samo za tvorbo protiteles, ampak tudi za tvorbo celičnega imunskega sistema, torej limfocitov. Ta cepiva zato kažejo na bolj verjetno obrambo organizma, kot tista klasična

Strokovnjak na področju farmacije je pojasnil, zakaj gre razvoj sedaj tako hitro, glede na dejstvo, da se cepiva ponavadi razvijajo leta.

Pri tem izpostavlja nove tehnologije, ki so se začele razvijati že pri ziki in eboli, enormen ekonomski vložek in skrajševanje birokratskih postopkov s strani regulatornih organov glede pridobitve dovoljenja za promet. 

»Dovoljena je združitev prve in druge faze, pri tretji fazi pa se izkaže ali je cepivo varno in učinkovito saj se cepivo testira na prostovoljcih. Delal sem na agenciji deset let, stik s farmacijo je prepovedan, zato verjamem v ta sistem in, ko bo prvo cepivo razglašeno, da je varno in učinkovito, se bom takoj cepil,« je dejal Štrukelj.

Po njegovi oceni bo množično testiranje sicer možno šele naslednje leto, v obdobju januar-marec, saj ta trenutek niti eno cepivo še ni odobreno, a ob tem opozarja: »Tudi ko bodo na voljo cepiva, bomo morali upoštevati vsa pravila glede zmanjševanje širitve virusa.«

Kacin je glede tega še dejal, da nas čaka še najmanj štiri mesece in pol od današnjega dne »naslanjanja samo na nas, na našo pozornost, nošenje zaščitnih sredstev in upoštevanje razdalje«.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

»Tudi ko bodo na voljo cepiva, bomo morali upoštevati vsa pravila glede zmanjševanje širitve virusa.«

dd (nepreverjen)

KOT SEM REKEL CEPILI BOJO POPULACIJO HKRATI PA BO PREPOVED DRUŽENJA IN MASKE IN PRIREDITEV IN OSTALA SRANJA OSTALA ZA NEDOLOČEN ČAS DO LETA 2035, V TEM TRENUTKU JE OBOROŽEN UPOR ŠE EDINA REŠITEV DA BO KDAJ ŽIVLJENJE NORMALNO ŽAL

In reply to by dd (nepreverjen)

Marjane (nepreverjen)

Ne piši neumnosti.

In reply to by dd (nepreverjen)

Agent kobra (nepreverjen)

Jebemti vise i Kacina ukrepe i jebenog Jansu mrs vise s tim Forama en dan bo treba v Lmj red nardit pridt idioti sm sedijo pa ukrepe pisejo ceu cajt ukrepi kacn jansa pravila dost vs mam nebom delou kot boste vi rekl ampak kukr bom jst hotu popisam se ns vas politicarje!!!!SE 1X POPISAM SE NA KACINA I UKREPE!!!°

vinkomegla (nepreverjen)

Budalo eno-gda te korona zaodi -te boš inači gučao vrvli mi...

In reply to by Agent kobra (nepreverjen)

Agent kobra (nepreverjen)

Jansa to bos sigurno razumel O TA CIPSA PILLIN!!!!!

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Končno
ne bo več tega brezposelnega folka na ulicah
in bo človek lahko svobodno dihal sloveski zrak

KSEA710 (nepreverjen)

Nič novega...sej pa se je že par mesecev prej govorilo, da smo do konca marca pečeni...

Starejše novice