Poslanci SD so v parlamentarni postopek vložili predlog zakona, s katerim bi v Sloveniji omogočili gojenje konoplje za pridobivanje kanabisa v medicinske namene.

Na ta način želijo ustrezni dopolniti zakonodajo, ki bi omogočila izdajo dovoljenj za gojenje in avtorizacijo drog kot primernih za uporabo v medicini, so sporočili.

Tako bi končali odvisnost od uvoženih zdravil na bazi konoplje in kanabisa, zdravnikom in bolnikom pa bi omogočili dostop do varnih zdravil. Zakon je omejen le na zakonito gojenje rastlin za pridobivanje medicinskih drog in po njihovih zagotovilih v ničemer ne spreminja veljavne ureditve na področju obravnave zlorab prepovedanih drog, poroča STA.

Zaradi strahu pred zlorabo zaostrili politiko do drog

Spomnili so, da se je Zdravniška zbornica Slovenije že pred časom izrekla o potrebnih ukrepih za uporabo konoplje v medicinske namene. S tem je po ocenah SD pritrdila nedavnim priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki ugotavlja, da so države zaradi strahu pred zlorabo tako zaostrile politiko do drog, da je s tem ogrožena dostopnost zdravil za lajšanje trpljenja in bolečin.

Bolniki in zdravniki odvisni od uvoza

Kljub lanskoletni uvrstitvi »konoplje« v skupino II seznama skupin prepovedanih drog, ki omogoča njeno medicinsko uporabo, gojenje konoplje in pridobivanje kanabisa v medicinske namene po ocenah SD ni urejeno, zato so bolniki in zdravniki v celoti odvisni od uvoza in tujih korporacij.

V SD so te pomisleke izpostavili že ob začetku svojih prizadevanj za spremembo politike do uporabe konoplje v medicinske namene. S predlogom zakona o gojenju konoplje in pridobivanju kanabisa v medicinske namene pa želijo med drugim jasno opredeliti, da se konoplja lahko goji v medicinske namene na podlagi dovoljenja, ki ga izda Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

Predlog zakona tudi uvaja pravilno poimenovanje rastline in vseh njenih derivatov (drog), uporabnih v medicini (kanabis, kanabisova smola, ekstrakti in tinkture) ter postopkov njihove proizvodnje, omogoča standardizirano in varno proizvodnjo medicinskega kanabisa ter registracijo zdravil na njegovi bazi v Sloveniji in omogoča tudi lokalnim gojiteljem in kmetovalcem, da v partnerstvu z izdelovalci zdravil gojijo konopljo v medicinske namene, so pojasnili v SD.

Pred nekaj dnevi so sicer predstavniki Piratske stranke Slovenije predsedniku Državnega zbora Milanu Brglezu predali več kot 18.000 zbranih podpisov pod peticijo za popolno legalizacijo in regulacijo konoplje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice