Preverite, kako so videti nove kartice zdravstvenega zavarovanja.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je oktobra lani začel z zamenjavo kartic zdravstvenega zavarovanja druge generacije. Gre za vse kartice, ki so bile izdelane in izdane v letu 2008 ali pozneje ter jim poteče veljavnost 10 let. Teh v slovenskem zdravstvenem sistemu ni mogoče več uporabiti.

Zamenjava poteka avtomatsko in brezplačno, vsi zavarovanci, ki jim bodo kartico zamenjali, bodo torej mesec dni pred potekom veljavnosti kartice zdravstvenega zavarovanja prejeli novo kartico zdravstvenega zavarovanja, s priloženim spremnim dopisom, ki vsebuje potrebna pojasnila. 

Nove kartice z vidnim zapisom datuma veljavnosti kartice, izdane po 22. 10. 2018 (Vir: zzzs.si)

Kartice prve generacije, ki so bile izdane od leta 2000 do leta 2008, medtem še naprej ostajajo veljavne in ne bodo avtomatsko zamenjane.

Prva generacija ostaja

Kot pojasnjujejo v ZZZS, so v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja v rabi tri različne generacije kartic, ki se razlikujejo po varnostnih mehanizmih oziroma po značilnostih uporabljene infrastrukture javnih ključev. 

Prva generacija kartic, ki je bila izdana med letoma 2000 in 2008 ima neomejeno veljavnost, saj uporablja varnostni mehanizem, ki nima časovne omejitve. 

Druga (2008-2015) in tretja generacija (2015+) kartic medtem uporabljata varnostne mehanizme, ki temeljijo na digitalnih potrdilih, zaradi česar je njihova veljavnost omejena na 10 let od izdaje.

Sprednja stran kartice, ki je bila izdana do leta 2008 in še naprej ostaja v veljavi (Vir: zzzs.si)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice