Verjeli ali ne, tek po gozdu ponoči vznemirja živali, menijo v Zavodu za gozdove Slovenije. Z njimi se strinjajo tudi lovci. Sprašujemo se, ali mar tudi lov ne vznemirja živali?

Vse kaže, da motoristi pa tudi tekači preveč vznemirjajo živali, saj se je pojavila pobuda za omejitev gibanja oziroma rekreacije ljudi ponoči v gozdu. 

Med eno in peto zjutraj ljudje v gozdu vznemirjajo živali

Udeleženci javnih posvetov predlagajo, naj se ponoči omeji gibanje motoristov in tekačev v gozdu, saj naj bi ti preveč vznemirjali divjad. Raziskovalci zavoda za gozdove so namreč dlje časa spremljali, kaj počnejo ljudje v gozdu ponoči. 

Njihova raziskava je pokazala, da se ljudje med eno in peto zjutraj pogosto vozijo z motorji in motornimi sanmi. Poleg omenjenih naj bi živali vznemirjali tudi številni tekači, ki motijo živali s svetilkami.

Predlagatelji bi tako gibanje v gozdu ponoči omejili na eno uro pred sončnim vzhodom in uro po zahodu.

Divjad potrebuje mir

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je za Rtvslo.si povedal, da je nočno gibanje ne samo nenavadno, ampak tudi neprimerno za gozd in njegove prebivalce, ki jim povzroča veliko vznemirjenje. Sicer pa se za omejitev vstopa v gozd zavzemajo tudi lovci. Menijo namreč, da divjad v nočnem času, ko se pase, potrebuje mir. 

Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa naj bi bila pereča tudi problematika nabiralništva gozdnih plodov, ki naj bi vznemirjala divjad in imela podobne učinke, le da gre za dnevno gibanje. 

Omejitev gibanja pretirana

O predlogu udeležencev javnih posvetov, bo razpravljal odbor za kmetijstvo, saj bi bilo po njihovih besedah takšno prepoved nujno vpisati v zakon. Sicer pa državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo nad predlogom ni navdušen. Ocenil je, da bi bilo omejiti hojo in gibanje skozi gozdove ponoči pretirano.  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice