Na današnji mednarodni dan prijaznosti sta podjetji Retorik in Avantus med slovenske brezdomce razdelili več kot dva tisoč parov nogavic.

Nekatere nogavice so svoje nove lastnike dobile že ob sami predaji na mariborskem sedežu Kraljev ulice, na Preradovičevi ulici 17 a, ostale bodo razdelili Kralji ulice na svojem decembrskem srečanju.

Da prijaznost danes več ni samoumevna, je v svojem video nagovoru dejala častna pokroviteljica projekta Prijaznost greje, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer.

Prav to je pred več kot letom dni spodbudilo Polono Požgan iz podjetja Retorik, da je na socialnem omrežju facebook ustvarila skupino, ki jo je poimenovala Prijazno je biti prijazen.

»Odločila sem se, da bom na letošnji mednarodni dan prijaznosti dala glas tistim, ki ga v naši družbi praktično nimajo. Ker verjeli ali ne, najpogosteje pogledamo proč, ko vidimo brezdomce. In če kdo, potem so posebej oni prikrajšani za vsakodnevne majhne prijaznosti, kot sta lepa beseda ali nasmeh,« je svojo odločitev pojasnila Polona Požgan, ki svoje poslanstvo vidi v učenju prijazne in pogumne komunikacije, v kateri ji danes dnevno po Sloveniji sledi več kot 2.000 žensk, medtem ko je delavnica Prijazno je biti prijazen dosegla že več kot 10.000 ljudi.
 

Nogavice so pripravili v zaposlitvenem centru Avantus, kjer pri proizvodnji sodelujejo invalidne osebe.

»Tudi invalidi so skupina, ki potrebujejo svoj glas in vesel sem, da smo lahko združili dve takšni ranljivi skupini, ki si lahko medsebojno pomagata,« je povedal Matjan Cojhter, direktor Zaposlitvenega centra Avantus.

Kralji ulice so donacijo z veseljem sprejeli in se že veselijo decembrskega vseslovenskega srečanja, na katerem bodo nogavice razdelili tudi drugim brezdomcem po Sloveniji.

»Veseli smo, da ste se ob mednarodnem dnevu prijaznosti spomnili prav na Kralje ulice in nogavice bodo zagotovo prišle na prave noge,« je ob predaji donacije zagotovil predsednik Društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice Bojan Kuljanac.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice