Prav v tem pomladnem času je na sprehodih v gozdu potrebna posebna previdnost, saj srne polegajo mladiče.

Lovska zveza Slovenije opozarja vse sprehajalce in lastnike psov, da je zdaj narava še posebno ranljiva, saj lahko opazimo veliko mladičev, ki pa ponavadi ne potrebujejo naše pomoči. 

Lovska zveza Slovenije svetuje, da se med sprehodom po gozdu držimo označenih poti. Če v naravi najdemo mladiča, za katerega se zdi, da je sam, ga pustimo. 

V času, ko živali iščejo hrano, svoje mladiče pustijo same. A to ne pomeni, da nanje ne pazijo. Zato se mladičem ne približujemo in jih ne hranimo. 

Srne svoje mladiče polegajo v drugi polovici maja in v začetku junija. Praviloma srnje mladiče najdemo na travnikih. 

»Čeprav morda mladič deluje izgubljeno in nebogljeno, je njegova mama nekje v bližini. Mladičev se ne dotikajte, sploh pa ne z golimi rokami, saj tako prenesete svoj vonj na mladiča in s tem povzročite nepopravljivo škodo,« opozarjajo na Lovski zvezi Slovenije. 

Mladiči medvedov se morajo znajti sami in zato se lahko mladi in nebogljeni močno približajo človeku. 

Svoje pse tako držite na povodcu, saj lahko spuščen pes medvedka pripelje do vas. Ob srečanju z medvedom se vedemo umirjeno. Začnemo se umikati počasi in ritensko, ne pobegnemo in ne obrnemo mu hrbta. 

Živalim preti tudi košnja

V tem obdobju številnim živalim preti tudi košnja. Pred košnjo je zato priporočljivo preiskati travnik

Lovska zveza svetuje, da začnemo s košnjo v sredini in se pomikamo proti robu. Če najdemo mladička srne na travniku, ga lahko le s šopi trave prenesemo v kritje. Nikakor se jih ne dotikamo z rokami. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice