Za izplačilo otroških dodatkov v proračunu za letošnje leto predvidenih 237 milijonov evrov. Vlada pa bo nepopustljivo kaznovala neobiskovanje šole.

Vlada je proti koncu lanskega leta v zakonodajni postopek vložila predlog novele o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Predlog je nepopustljiv do staršev, katerih otroci ne obiskujejo osnovne šole iz neupravičenih razlogov. 

Za največjo korist otroka

Če otrok iz neupravičenih razlogov ne obiskuje osnovne šole, eden od staršev po predlogu ne bo upravičen do otroškega dodatka, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Do te odločitve so prišli, ker je po njihovih besedah potrebno vedno gledati na največjo korist otroka. Ta pa je povezana z rednim obiskovanjem osnovne šole, zato je slednje tudi obvezno.

Starši morajo poskrbeti za otrokove koristi in če ne poskrbijo za to, da njihov otrok redno obiskuje osnovno šolo, naj bi se porajal dvom o tem, če bo otroški dodatek, ki je namenjen preživljanju, vzgoji in izobraževanju otroka dejansko porabljen v te namene. 

Kršitev zakona

Kot je navedeno v noveli zakona o osnovni šoli, je neobiskovanje pouka od 1. septembra 2008 tretirano kot kršitev zakona in se zato sankcionira kot prekršek. Od leta 2008 je inšpektorat uvedel že 698 postopkov zoper starše otrok, kar predstavlja 63 odstotkov vseh obravnavanih prekrškovnih postopkov.

Dodajmo še, da je za izplačilo otroških dodatkov v proračunu za letošnje leto predvidenih 237 milijonov evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice