Pomlad je na veliko potrkala na vrata in s seboj prinesla obilico živil za prečiščevanje telesa. Poleg regrata po gozdovih raste tudi že čemaž. Zdravniki opozarjajo na nevarnost zamenjave in zastrupitve, ki je lahko tudi usodna.

Čemaž ali tako imenovani gozdni česen je rastlina z izjemno zdravilnimi učinki. Podobno kot regrat tudi čemaž na organizem deluje prečiščevalno. Poznamo ga tudi pod imenom medvedji česen, saj je to izbrana delikatesa rjavih velikanov, ki jim pomaga pri čiščenju organizma. Temeljito namreč čisti kri in prebavila. Po dolgem medvedjem spanju jih čemaž očisti vseh strupov, ki so jih nabrali čez zimo, in poživijo organizem. Seveda na nas učinkuje enako.

Čemaž naj bi bil še bolj zdravilen od česna, po katerem tudi sam diši. Poleg očiščevalne funkcije tudi znižuje holesteroluravnava krvni tlak, pomaga celo pri raznih prebavnih motnjah. Tako ga pridno uživamo, kadar smo neješči, s počasno prebavo, kadar nas muči driska ali vetrovi. Podobno kakor česen tudi čemaž odpravlja gliste. Vsebuje kar 20-krat več vitaminov A, C in E ter antioksidantov kot vrtna solata. A pozor, če ga pojemo preveč (včasih to pomeni že skledico solate), se nam lahko izdatno zniža pritisk.

Pozor, zamenjava za šmarnico ali podlesek je lahko usodna!

Čeprav vsako leto poslušamo o nevarnosti zamenjave čemaža s šmarnico in jesenskem podleskom, se nesreče – sicer redko – še vedno dogajajo. Takšne zamenjave so lahko tudi usodne. Podobnost je predvsem v listih, a pravi poznavalec vedno loči med tremi rastlinami. Čemaž je nežen, gladek, skoraj žametast in svetleč ter diši po česnu. Šmarnica ima zelo podobne liste, a cveti drugače kot čemaž. 

Podlesek lahko od čemaža bolje razlikujemo. V primerjavi s čemažem, ki ima svetlo zelene liste, pa ima podlesek temno zelene. Raste navpično, v rozetah, tudi rastlina je nekoliko bolj toga, listi pa so pri dnu žleboviti. Čemaž cveti spomladi, podlesek pa jeseni. Tudi sami listi podleska nekoliko smrdijo in ga že po tem lahko ločimo od po česnu dišečega čemaža. Šmarnica sicer ne raste pogosto ob čemažu, še nevarnejši podlesek pa, zato je treba biti zelo previden.

Štirje smrtni primeri

Da pomladno nabiranje čemaža zahteva potrebno znanje, opozarjajo tudi na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V primeru prebavnih težav moramo čim prej obiskati urgentno ambulanto in s seboj prinesti zaužito rastlino, saj se na podlagi tega določi tudi zdravljenje. Tudi vodja Centra za zastrupitve Miran Brvar opozarja, da imajo čemaž, jesenski podlesek, čmerika in šmarnica podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in lahko tudi usodne.

V UKC so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom. Štirje bolniki so umrli, saj vsebuje jesenski podlesek močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od dveh do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje, opisujejo v sporočilu UKC.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Nabiranje čemaža je zdravo ! Uživanje pa smrtno nevarno .

Starejše novice