V največji slovenski porodnišnici v Ljubljani je do sedaj rodilo kar sedem porodnic, ki so bile okužene s koronavirusom. Pet jih je rodilo po naravni poti, dve novopečeni mamici pa sta imeli carski rez.

Iz ljubljanske porodnišnice prihajajo spodbudne novice. Tam so pripravili »covid porodni blok«, ki je fizično ločen in ima tudi ločeno operacijsko dvorano.

V Porodnišnici Ljubljana je doslej rodilo sedem covid pozitivnih porodnic; pet jih je rodilo po naravni poti in dve sta imeli opravljen carski rez.

Protokol ukrepanja je v porodniškem delu enak kot pri covid negativni porodnici, razlikuje se v delu zaščitne opreme in logistike zaradi varnosti v smislu preprečevanja prenosa okužbe. Tak porod je zato za osebje izredno zahteven, ker zahteva bistveno več logistike in opreme ter je tako fizično ter psihično za osebje bistveno bolj naporen.

Vseh sedem porodnic je imelo normalen poporodni potek in vsi novorojenci so bili skupaj z mamo. Med bivanjem v porodnišnici niso zaznali nobene okužbe pri novorojencih. Zadnjo porodnico so odpustili skupaj z otrokom v dobrem stanju v ponedeljek.

Maska je del običajne opreme tudi za porodnice

Porodnišnica Ljubljana ves čas od pojava covid-19 v Sloveniji posluje nemoteno, čeprav je delovanje prilagojeno novim okoliščinam dela, pojasnjuje predstojnik Gorazd Kavšek.

Porodnica med postopkom sprejema in začetno fazo poroda nosi masko. V aktivni fazi poroda, ko večinoma uporablja tudi masko za lajšanje obporodnih bolečin, in med zaključno fazo poroda pa masko odstrani: »Tudi že v preteklosti (pred korona pandemijo) so porodnice občasno imele maske med porodom, ob znakih obolenja, na primer sezonska gripa in podobno. Iz zdravstvenega vidika ni objektivnih razlogov, da bi to bil to lahko problem, kvečjemu nasprotno. In tudi dosedaj nismo imeli s tem nikakršnih težav.«

Psihološki vidik

Doživljanje poroda je intenziven čustveni proces, ki je individualno pogojen s številnimi dejavniki.

»Če nekoliko poenostavimo; na eni strani so vse okoliščine, ki spodbujajo strah, in na drugi strani vsi dejavniki, ki spodbujajo občutek varnosti. Vse, kar spodbuja strah, pomeni dodatno psihološko obremenitev in v zvezi s tem je bolj škodljiv dvom v varnost nošenja mask kot dejanska nevarnost. Srčno upam, da v tem negotovem času, ki že sam po sebi vzbuja določeno mero anksioznosti, ne bodo preveč odpirali nepotrebnih dvomov, ki ustvarjajo le še več strahu in negotovosti,« pojasnjuje Kavšek.

Trenutno je prisotnost spremljevalca pri porodu dovoljena. K porodu se lahko pridruži, ko je porodnica v porodni sobi in v aktivni fazi poroda. Ves čas prisotnosti mora nositi masko in upoštevati ostale zaščitne ukrepe. Na klic čaka doma ali kjerkoli zunaj porodnišnice.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
božidar (nepreverjen)

naše babice so na njivi rojevala ,kam smo prišli razvajenci

Starejše novice