Finančna uprava Republike Slovenije je s 16,6 milijarde evrov dajatev lani zbrala kar 6,9 odstotka več kot leto prej, kažejo prvi podatki.

Večji so bili prihodki vseh blagajn javnega financiranja, torej proračuna države, pokojninske in zdravstvene blagajne ter proračunov občin. Pobranih pa je bilo tudi več vseh pomembnejših dajatev razen trošarin.

Za 7,6 odstotkov so porasli prispevki za socialno varnost za zagotavljanje pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja, ki se pretežno vplačujejo v blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v manjšem obsegu pa tudi v proračun države. V skupnem znesku so tako lani presegli 6,5 milijarde evrov vplačil.

Še posebej visoka je z 11,1 odstotka bila rast davkov na dohodek in dobiček, predvsem dohodnina z 11,4-odstotno rastjo ter davek od dohodkov od pravnih oseb z 10,4-odstotno rastjo, piše STA.

Tudi domačih davkov na blago in storitve so lani pobrali za 4,4 odstotka več, medtem ko so pri davku na dodano vrednost zabeležili 6,9-odstotno rast. So pa zato za 1,6 odstotka upadla vplačila trošarin.

Ugodne razmere in zakonodajni ukrepi

Sicer pa na Fursu ugotavljajo, da stopnja rasti pobranih dajatev s 6,9 odstotka presega stopnjo gospodarske rasti. Lani je v prvih treh četrtletjih bila 4,5-odstotna. 

Ob ugodnih gospodarskih razmerah gre rast pripisati tudi zakonodajnim ukrepom, namenjenim poenostavitvam poslovanja, pa tudi tudi Fursovim ukrepom, usmerjenim v poenostavitev izpolnjevanja obveznosti za zavezance.

Prostovoljno je namreč lani bilo plačanih dobrih 95 odstotkov obveznosti.

Višanje pobranih prihodkov Furs beleži že vse od svoje ustanovitve v letu 2014, še vedno pa se znižuje tudi davčni dolg, ki je 31. decembra znašal 1,2 milijarde evrov za vse blagajne javnega financiranja. 

Lani se je torej znižal za 5,5 odstotka, skupno od leta 2014 pa za 15,8 odstotka.    

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice