Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ob iztekanju leta delodajalce pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo 13. plače in božičnice.

V objavljenem pozivu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, pod katerega se je podpisala predsednica največje sindikalne konfederacije v državi Lidija Jerkič, poziva delodajalce, da v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz uspešnosti poslovanja v podjetjih ta in prihodnji mesec zagotovijo izplačilo dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, torej 13. plače ali plačila za delovno uspešnost, ter da najpozneje v decembru zagotovijo tudi izplačilo nagrade oziroma božičnice v vseh tistih primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe, poroča STA.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ob tem spominjajo tudi, da so izplačila iz uspešnosti poslovanja v zadnjih letih davčno razbremenjena. Od njih se plačajo zgolj prispevki za socialno varnost, znesek do sto odstotkov povprečne mesečne plače pa je oproščen plačila dohodnine.

Prejemek se do sto odstotkov povprečne plače tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

V nedavno sprejetem paketu davčnih sprememb, ki v delu nekoliko razbremenjuje dohodke in je sledil lanski razbremenitvi regresa, ni bilo dodatnih razbremenitev izplačil za poslovno uspešnost.

Kot še poroča STA, je to ena od stvari, ki si je želijo delodajalci, na ministrstvu za finance pa so napovedali, da se bodo v prihodnjem letu nadaljevali pogovori med socialnimi partnerji o potencialnih dodatnih davčnih spremembah s ciljem nadaljnje razbremenitve dela.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Naj si delodaj… (nepreverjen)

poisce delo

Starejše novice