Slika je simbolična.
Covidni dodatek jim bodo izplačali predvidoma do konca leta.

Covidni dodatek za delo v tveganih razmerah bo dijakom in študentom, ki so do tega upravičeni, izplačan predvidoma do konca leta, ne glede na to, ali so za delo dobili plačilo ali so delali kot prostovoljci.

To je po sestanku s predsednikoma študentske in dijaške organizacije povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved.

Po ocenah državnega sekretarja je dijakov in študentov, ki so do dodatka upravičeni, okoli 3000, izplačilo pa bo odvisno od opravljenega dela, pri čemer je dodatek za opravljen polni delovni čas 30 evrov na dan.

Kot je povedal Medved, morajo najprej oblikovati natančne evidence in pridobiti dokazila o delu, izvedba izplačila dodatkov pa je predvidena do konca leta.

Dijakom in študentom z zakonom priznana pravica do dodatka

Na problematiko neizplačevanja dodatkov sta opozorila predsednica Študentske organizacije Slovenije Marika Grubar in predsednik Dijaške organizacije Slovenije Simon Trussevich na podlagi opozoril študentov in dijakov, ki so se s svojo težavo obrnili na organizaciji.

Kot pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za obrambo, po 77. členu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, pripadnikom sil za zaščito, reševanje in pomoč pripada covidni dodatek.

Po besedah Medveda je bilo z zakonom dijakom in študentom priznano, da imajo pravico do dodatka za delo v nevarnih razmerah. To so dela v zdravstvenih zavodih, socialnih zavodih prek študentskega servisa ter tudi pri zasebnikih, ko je šlo za mobilno testiranje in cepljenje.

Kljub temu ga dijaki in študentje, ki so bili vključeni ali vpoklicani k opravljanju tovrstnih nalog pomoči, niso prejeli oziroma so ga prejeli le dijaki in študenti, ki so delo opravljali prostovoljno.

Zalomilo se je pri navodilih in sami izpeljavi zakona

Medved še dodaja, da se je zalomilo pri navodilih in sami izpeljavi zakona v praksi oziroma pri tolmačenju samega zakona, kdo je pravzaprav upravičen do izplačila.

Zakon se je tolmačil tako, da so do dodatka bili upravičeni le dijaki in študenti, ki so delo opravljali prostovoljno.

Zaradi tega so po besedah Medveda na ministrstvu za obrambo razveljavili sklep kolegija prejšnjega obrambnega ministra, ki je ločeval te dijake in študente na upravičene in neupravičene, zakon pa bodo tolmačili tako, kot je napisan.

Grubarjeva: »Boriti se moramo za svoje pravic

Kot je dejal predsednik Dijaške organizacije Slovenije Trussevich, so z današnjim sestankom dosegli dogovor, kako bodo na pošten način izplačali dodatke vsem dijakom in študentom, do katerih so tudi z zakonom upravičeni.

»Upamo, da v prihodnje do podobnih stvari ne bo prihajalo, ampak zavedamo se, da moramo tako dijaška kot študentska organizacija odigrati svojo vlogo, zelo jasno nastopiti in se boriti za svoje pravice«, je poudarila predsednica Študentske organizacije Slovenije Grubarjeva.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Svašta'potem more biti izplačan vsem, ki hodijo v TRGOVINE'GLUPCI.

mbot (nepreverjen)

Kovidni dodatek učencem in dijakom bi moral biti izplačan tudi za čas, ko so bili v šoli.
Ko so se šolali od doma bi pa morali prejeti kovidni dodatek, dodatek za stalno pripravljenost in dodatek za delo od doma.

Pecnik Suzana (nepreverjen)

Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

Starejše novice