Milan Krek je v današnji izjavi za TV Slovenija povedal, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo "že med rdečimi državami", saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev.

Kot piše STA, je Krek pojasnil, da je krivulja okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji v fazi rasti in da je težko napovedati, kdaj se bo krivulja okuženosti prelomila navzdol. "Prelomila se bo takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani," je dodal.

Bodo za dva tedna bolnišnice preobremenjene?

Na vprašanje, ali je stanje v bolnišnicah, kjer so v enem dnevu sprejeli pet novih pacientov s covidom-19, še obvladljivo, je Krek odgovoril, da je trenutno stanje v bolnišnicah odraz okužb izpred 10 do 14 dni. Takrat je bilo po njegovih besedah dnevno potrjenih nekje med 18 in 40 okužb na dan. "Zdaj si lahko samo zamislite, kako bo čez 14 dni," saj je bilo danes potrjenih skoraj 100 okužb in jih je lahko jutri še več.

Tako bo po Krekovih besedah potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. To bi ponovno vodilo v zmanjševanje dostopnosti do nekaterih dejavnosti v zdravstvu, ki so tudi nujno potrebne za posamezne paciente, je še opozoril direktor inštituta za javno zdravje, še piše STA.

Milan Krek, Direktor NIJZ (FOTO: BOBO)

Več nadzora in primerne sankcije

Tudi vodja vladne strokovne svetovalne skupine Bojana Beović je danes za POP TV povedala, da se morajo na povečano stopnjo širjenja okužb z novim koronavirusom pripraviti predvsem bolnišnice, poroča STA.

Beovićeva opaža, da ljudje očitno ne upoštevajo ukrepov, pri čemer je izpostavila predvsem zasebne zabave, na katerih je več kot 10 ljudi. "V to bo očitno treba poseči z bolj radikalnim pristopom pri enakem ukrepu," je dejala za POP TV. Pojasnila je, da bodo torej glede ukrepa omejitve zbiranja uvedli več nadzora in izreko primernih kazni.

Boevićevi se zdi nesmiselno, da se ljudje zbirajo na načine, z veliko verjetnostjo okužbe, medtem ko po drugi strani z ukrepi prepovedujejo denimo kulturne dogodke, ki so v smislu skrbi za preprečevanje okužb urejeni, še poroča STA.

Dr. Bojana Beović (FOTO: BOBO)

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ozon (nepreverjen)

Kaj ste pa prej čakali z ukrepi

Dragan Krstić (nepreverjen)

Ja tko je če imaš vosla za predsednika vlade. Epidemiologi so opozarjali že pred 15. avgustom naj se zapre južna meja za slovenske dopustnike na hrvaškem. Zaradi samovšečnosti in trmoglavosti, mogoče še kaj drugega Predsednik vlade tega ni hotel storiti. Zdaj je vsa država pred novo še hujšo epidemijo kot spomladi. Zaprle se bodo šole, vrtci, roizvodnja, ljudje bodo umirali, koštalo nas bo to nekaj sto mio €. Skoraj ves coronavirus smo dobili iz Hrvaške. Dokaz: v avgustu so počitnikarji na slovenski obali na plažah ležali tik en ob drugemu zaradi prenatrpanosti. Če bi se koronavirus širil od tam, bi bile danes občine Piran, Izola, Ankaran polne obolelih domačinov, pa ni niti enega. Janša, če ne znaš voditi države, prepusti to Logarju.

In reply to by ozon (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Če bi se tisti, ki so bili na Hrvaškem malo bolj odgovorno obnašali ne bi prinesli toliko virusa. Največ so ga itak prinesli mulci, ki so se zabavali po njihovih nočnih klubih. Virus so raznosili po celi Evropi. Hrvatom bodo okuženi padali in se bodo spet hvalili, da so varna država. Drugod po Evropi pa okuženost raste. Hrvati so postali največji izvozniki virusa.

In reply to by Dragan Krstić (nepreverjen)

gost2313 (nepreverjen)

mja... zasebne zabave kjer je več kot 10 ljudi so problem... a cerkveni obredi pa ne?

Starejše novice