S črnim petkom se začenja predpraznična nakupovalna norija. Na Pošti Slovenije so razkrili datume, do kdaj se mora končati.

Vsako leto se v predprazničnem času promet pisemskih in paketnih pošiljk močno poveča. Na Pošti Slovenije zato priporočajo pravočasno oddajo paketnih pošiljk oziroma naročilo izdelkov v spletnih trgovinah ter pravočasno oddajo pisemskih pošiljk.

Zaradi izjemne rasti spletnega nakupovanja Pošta Slovenije strankam priporoča, da paketne pošiljke za naslovnike v Sloveniji v letošnjem letu oddajo do 11. decembra, za tujino pa do 2. decembra.

Priporočen rok oddaje pisemskih pošiljk za naslovnike v Sloveniji  je do 16. decembra, za naslovnike v tujini pa do 7. decembra.

Pri pošiljanju  imajo stranke možnost izbrati tudi storitev Prednostno za pisemske in paketne pošiljke za tujino, storitev Hitra pošta po Sloveniji in Hitra pošta v tujino. Predvsem pri pošiljanju paketov za tujino Pošta Slovenije strankam priporoča izbiro storitve Prednostno ali Hitra pošta v tujino.

Vir: Pošta Slovenije

Razmere se stalno spreminjajo, zato so možne kasnitve in motnje pri dostavi pošiljk

Na Pošti Slovenije si prizadevajo pošiljke naslovnikom dostaviti v najkrajšem možnem času.

Povedali so: »Sodelavci na poštah, v obeh poštnih logističnih centrih in  na terenu si dnevno prizadevajo, da storitve opravijo čim hitreje. Zaradi izjemno povečanega prometa v predprazničnem  času Pošta Slovenije stranke vljudno prosi za razumevanje v primeru morebitnih kasnitev oziroma motenj pri dostavi pošiljk.«

Opomnili so, da se glede na trenutno epidemiološko situacijo razmere v prometu s pošiljkami tako doma kot v tujini stalno spreminjajo.

Nekatere pošte s podaljšanim delovnim časom

Na Pošti Slovenije strankam priporočajo, da se v kar največji meri poslužujejo vseh alternativnih oblik pošte za sprejem in izročanje pošiljk, torej paketomatov, paketnikov in možnosti dostave na dogovorjeno lokacijo ter tudi alternativnih kontaktnih točk, kot so bencinski servisi Petrol in Mol.

Poleg mreže  PS Paketomatov, ki stojijo v šestnajstih slovenskih mestih, in dveh samopostrežnih enot PS 24/7, je strankam na voljo tudi mreža  paketnikov Direct4.me. Strankam je na voljo tudi spletna aplikacija PS pošlji paket, s pomočjo katere lahko pošiljko za pošiljanje pripravijo kar doma ter jo nato le oddajo v prenos na najbližji poštni poslovalnici ali v PS Paketomat.

V obdobju od 26. novembra do 23. decembra 2020 bodo delovni časi nekaterih pošt od ponedeljka do petka podaljšani za eno uro. Seznam pošt s podaljšanim delovnim časom najdete na tej spletni povezavi.

Ob negotovosti zaradi epidemije se potrošniki za spletne nakupe odločajo vse pogosteje

Poštni operaterji po vsem svetu ugotavljajo, da se je letošnja sezona povečanega obsega prazničnega spletnega nakupovanja in pošiljanja paketov začela veliko prej kot v preteklih letih.

To so opazili tudi na Pošti Slovenije: »Vedno večji globalizacija in digitalizacija prispevata k povečanju števila trgovcev, ki prodajajo po vsem svetu - prek spleta in nakupovalnih aplikacij, s katerimi lahko stranke izbirajo med ponudbami z vsega sveta. To prispeva k rasti čezmejne trgovine zadnjih nekaj let.«

Dodali so, da se zaradi letošnje negotovosti zaradi pandemije potrošniki za spletne nakupe odločajo vse pogosteje: »Tako je covid-19 obseg prenesenih pošiljk povečal nad pričakovanji ter prispeval k bolj zgodnjemu začetku decembrske praznične nakupovalne sezone.«

Letos se je število paketov zvišalo za več kot 40 odstotkov

V Pošti Slovenije je bil zaradi rasti spletne trgovine promet paketnih pošiljk že v lanskem novembru in decembru višji za 15 odstotkov. Letos je ta trend epidemija koronavirusa še pospešila.

V letu 2020 Pošta Slovenije beleži več kot 40-odstotno rast paketnih pošiljk. V zadnjih tednih se je število paketov v dostavi v primerjavi z lanskim letom celo podvojilo.

»Pošta Slovenije pričakuje, da bo prenos paketov iz spletnih trgovin po črnem petku in v predprazničnem času zaradi izjemnih razmer presegel vsa pričakovanja in temu primerno uvaja dodatne kapacitete za dostavo in v prihodnjih tednih tudi za prevzem morebitnih vračil,« so zagotovili na Pošti Slovenije.

Konec leta že tradicionalno povečan promet pisemskih pošiljk

V predprazničnem času seveda močno naraste tudi promet pisemskih pošiljk.

V celem lanskem letu je bilo v notranjem poštnem prometu prenesenih dobrih 212 milijonov navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, v mednarodnem prometu pa 13 milijonov pošiljk.

Decembra lani je bilo v notranjem prometu prenesenih okoli 9 odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljk v primerjavi z ostalimi meseci v letu, medtem ko je bilo v mednarodnem prometu prenesenih za približno 40 odstotkov več pošiljk.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice