Najnižja osnovna plača za delavce v turizmu se bo dvignila za 10,25 odstotka, regres pa se bo v primerjavi z lani povečal za 100 evrov in bo tako znašal 1150 evrov.

Predstavniki turističnega gospodarstva in Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije so podpisali aneks k panožni kolektivni pogodbi, s katerim bo prišlo do dviga plač v dveh korakih. Prvi dvig plač za 5 odstotkov bo izveden marca. S 1. junijem, torej na začetku glavne poletne turistične sezone, se bodo plače dvignile še za preostalih 5,25 odstotkov, poroča STA.

Hkrati so z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi višino regresa, ki bo letos izplačan v višini 1150 evrov, kar pomeni 100 evrov več kot v letu 2019. 

Cilj je dvig kakovosti v turistični dejavnosti

Letos se je v celotnem gospodarstvu dvignila minimalna plača z 886,63 na 940,58 evra bruto. Ob tem se je spremenila tudi definicija minimalne plače, ki po novem ne vključuje dodatkov. Prav v turizmu in gostinstvu veliko zaposlenih prejema minimalno plačo.

Podpisniki aneksa so po poročanju STA ob tem dejali, da na ta način izkazujejo, da se zavedajo potrebe po dodatni motivaciji zaposlenih v turizmu in gostinstvu, ki so osnova za dvig kakovosti v tej dejavnosti. 

Zaradi pomanjkanja kadra, neugodnega delovnega časa, težkih pogojev dela in slabih plač, so poklici v turizmu in gostinstvu vse manj zaželeni in odvisni od študentske delovne sile. To pa se ne sklada s cilji strategije razvoja slovenskega turizma glede višje cenovne in kakovostne ravni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice