Foto: Javni holding Maribor
Z današnjim dnem se na petih lokacijah po mariborski občini začenja zbiranje pomoči za pobrateno ukrajinsko mesto Harkov, mariborska občina bo mestu namenila tudi avtobus.

Za ponovno zbiranje pomoči so se v Mariboru odločili na podlagi prošnje, ki je prišla iz pobratenega mesta v Ukrajini. Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je namreč že takoj ob začetku konflikta v Ukrajini izrazil podporo županu pobratenega mesta Harkova Ihorju Terekhovu.

Ta pa se je nato maja obrnil na mesto Maribor s prošnjo, ali bi bilo možno dostaviti kakšno opremo mestnim službam, ki skrbijo za vzdrževanje mestne infrastrukture in bivanjskih pogojev.

V Ukrajino bodo darovali avtobus

Po premisleku na občini in pogovorom z javnim holdingom so se v Mariboru odločili, da ukrajinskemu mestu podarijo avtobus.

Javni holding Maribor bo v sodelovanju z avtobusnim podjetjem Marprom, za pobrateno mesto Harkov namenil avtobus Iveco Daily 65C17CC. 

Kot razloži Andrej Rihter, direktor Javnega holdinga Maribor, je ta avtobus danes še namenjen delavskim prevozom. Prevaža zaposlene v tovarni dušika v Rušah.

»Ta avtobus še danes vozi. To je Iveco Daily, gre za avtobus srednje velikosti letnika 2011, ni mini avtobus ni pa tudi največji. Je zelo okreten, ima 23 sedežev, 14 stojišč in menimo, da bo služil dobremu namenu tudi v prihodnje,« pojasni Rihter.

Avtobus bodo napolnili s prehrambnimi izdelki in higienskimi pripomočki

Mariborski avtobus se bo sicer v Ukrajino odpravil konec junija, ko bodo zanj uredili vso potrebno dokumentacijo in servis.

»Dokumentacija je v zaključni fazi. Tudi zbiranje smo zato danes začeli, ker ga zaključimo točno 26. junija, in 26. junija ta mesec bo avtobus krenil tudi na pot,« razloži Rihter. 

Na pot pa ga želijo poslati 26. junija, napolnjenega s prehrambnimi izdelki in higienskimi pripomočki, ki so jih danes začeli zbirati na petih različnih lokacijah v Mariboru in okolici. 

»Ponovno se je naredila akcija, v kateri se bo zbirala hrana in sanitetni material. Zbiralo se bo do konca junija, takrat bo tudi avtobus, ki ga bo podaril Marprom to odpeljal v mesto Harkov,« pove Sebastjan Jaušovec, predsednik Krajevne skupnosti Kamnica.

Akcija zbiranja pomoči na petih lokacijah

Dobrodelne izdelke za Ukrajino zbirajo na petih različnih lokacijah v Mariboru in okolici. 

Lokacije zbiranja so:

  • Krajevna Skupnost Kamnica, Vrbanska cesta 97, 2351 Kamnica,
  • Mestna četrt Center, Kacova ulica 1, 2000 Maribor,
  • Mestna četrt Tezno, Panonska 12, 2000 Maribor,
  • Mestna četrt Studenci, Šarhova 53a, 2000 Maribor,
  • Mestna četrt Tabor, Metelkova 63, 2000 Maribor.

Ponovno se bodo v akciji zbirali higienski pripomočki, kot so plenice, sanitetni material, šamponi, deodoranti, milo, zobne ščetke in vlažilni robčki ter zapakirana hrana, ki mora biti vsaj pol leta pred rokom uporabe in v originalni embalaži.

Oprema mora biti uporabna in primerna za delitev končnim upravičencem.

Termin zbiranja (do zbrane količine pomoči, kar je približno tona in pol) je torek in četrtek od 11. do 15. ure ali po dogovoru s referentom v sredo do 17. ure.

Mestna četrt Studenci

Občane pozivajo k prinašanju izdelkov

Večjega odziva Mariborčanov pa danes na zbirnih mestih še ni bilo opaziti. Prostovoljci na zbirnih lokacijah upajo, da se bodo v prihodnjih dneh občani odzvali in prinesli izdelke za pomoč Ukrajini.

V prvi tovrstni dobrodelni akciji je bil odziv občanov zelo velik, v Ukrajino pa se je takrat odpeljalo več ton tako prehrambnih kot tudi higienskih izdelkov. 

»V primerjavi z prvim valom je zdaj tega občutno manj. Računamo pa, da če se bo stvar preko medijev glasila, bodo ljudje vendar nekako seznanjeni s tem in upamo, da se bo ponovno v njih vzbudil ta človekoljubni čut,« pojasni Mihaela Senekovič, referentka v Mestni četrti Magdalena Studenci. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Po pismu razumnikov, ki sta ga podpisala tudi Milan Kučan in Danilo Türk, so se na Golobovo vlado zaradi Ukrajine z novim pismom obrnili še Gregor Golobič, Miro Cerar, Pavle Gantar…. Ivan Štuhec in Janez Juhant
“Če bi se Ukrajinci ob začetku ruskega napada sami odločili, da bodo svojo državo, njeno prihodnost ter človeške in naravne vire najbolje zaščitili tako, da se premočni sili ne upirajo in v zatišju počakajo na boljše čase, bi morali njihovo odločitev spoštovati brez omalovaževanja. Vendar so se odločili drugače,” opozarja pismo.

. (nepreverjen)

po mojem je vsebina pisma glupih ukrajini
da se predajo????

. (nepreverjen)

Golob ne bo razumel kaj so razumniki hoteli

In reply to by . (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Bogatim Ukraincem je velemehni Maribor poslal 11 let stari mini bus ... vas ni sram?
... v Kijevu ima "mestna četrt" večji "budget" kot vsa Slovenija ... spregledali smo in so ...

aa (nepreverjen)

``da se premočni sili ne upirajo in v zatišju počakajo na boljše čase``
je povabilo rusom srbi ,madzar welcome

Surfeiter (nepreverjen)

Kaj ko bi slovenski razumniki pisali španski vladi in izrazili pričakovanje po odcepu Katalonije in Baskije?
Vsi bi se vam smejali! Kakor se vam smejejo sedaj!

Danvid (nepreverjen)

Kaj se ven mečete raje našim razdelite.Vidite našim budget makarone ,riž z kamenjem in konzerve doručka,ukrajincem pa prva klasa iz hoferja.Marš banda zahojena .Milijarde za orožje mi pa jim hrano vozimo.

pohorskisvizec

A te ukrajinske bogatune v Mb ste že videli? Samo vpr.

Surfeiter (nepreverjen)

Ti so "reveži" ... ste videli tiste iz Gardskega jezera in tiste z Azurne obale? Lstnike po več milijonov vrednih vil?

In reply to by pohorskisvizec

Istva (nepreverjen)

A na avtocestah pa vozni park z ukrajinski mi tablicami da te ustna, možganska pa srčna kap skupaj trofi.
Se za sebe nimam , od ust si trgam da lahko nahranim svojega otroka!! Tak da ne mi več bluziti.

Starejše novice