Modra frankinja letnik 2005 iz kleti Marof iz Mačkovcev, je bila s strani enega izmed najuglednejših vinskih kritikov, svetovalcev in piscev na svetu visoko ocenjena.

Pred desetimi leti so v Mačkovcih odprli vinsko klet Marof podjetnika Staneta Polaniča, kjer so na vrh postavili prav slovensko domorodno, najplemenitejšo rdečo sorto modro frankinjo.

Visoka ocena znanega strokovnjaka

Rene Gabriel je švicarski strokovnjak za bordojska vina in tudi za modro frankinjo. Modri Frankinji iz kleti Marof je podelil 19 od 20 možnih točk. To po prepričanju vinarja te kleti Uroša Valcla dodatno potrjuje, da pridelujejo eno izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše, poroča STA.

Njegove ocene imajo velik vpliv

Na oceno znanega vinskega kritika so v kleti Marof zelo ponosni, saj imajo njegove ocene že desetletja velik vpliv zlasti na nemško govorečih tržiščih. Modro frankinjo z Goričkega je Gabriel ocenil kot vino brez konkurence in terminatorja, katerega užitek deluje desetletja oddaljeno.

Uroš Valcl je ob tem povedal, da so s tem dobili še eno potrditev, da velja modra frankinja z Goričkega, kjer ima pridelava dolgo tradicijo, za najboljšo pri nas. Genetske in zgodovinske znanstvene raziskave so namreč dokazale, da izvira z območja današnje Slovenije, poroča STA.

Obeti so dobri

Trgatev znamenite modre frankinje bo letos oktobra in nato bodo v kleti napolnili okoli 80.000 steklenic. Za letošnji letnik gre vse po pričakovanjih, vendar je vse odvisno od zadnjega meseca.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice