Slika je simbolična.
V domovih premagujejo vročino z različnimi ukrepi, v Kopru tudi s sladolednimi dnevi

Premagovanje težav zaradi visokih poletnih temperatur je izziv tudi za domove za starejše. Skrbijo, da so prostori ustrezno hlajeni in da stanovalci dobijo dovolj tekočine, so zagotovili za STA.

V Kopru za lažje prenašanje vročine organizirajo sladoledne dneve. Domovi zaradi stroškov hlajenja zaenkrat ne napovedujejo podražitev.

V Domu Danice Vogrinec Maribor opominjajo, da imajo visoke temperature lahko številne neprijetne posledice za zdravje, zlasti za določene skupine prebivalstva, med katere sodijo starejši. V domu skrbijo, da imajo stanovalci na voljo dovolj tekočine, da je njihova prehrana uravnotežena in da redno jemljejo zdravila.

Prav tako so pozorni, da se izogibajo alkoholnim pijačam in da v delu dneva, ko je najbolj vroče, ne hodijo na sprehode.

Še posebej so pozorni, da dovolj tekočine dobijo bolj ogroženi, kot so starejši s težjimi bolezenskimi stanji in osebe s kroničnimi obolenji, predvsem srčni bolniki in osebe s povišanim krvnim tlakom, je za STA zagotovila v. d. strokovnega vodje v domu Melita Fijavž.

Klimatske naprave po njenem zagotovilu uporabljajo s premislekom, saj prevelike razlike v temperaturi med notranjimi prostori in zunanjostjo lahko neugodno vplivajo na zdravje. Uporabljajo konvektorje hladu, ki so vezani na centralni hladilni agregat in so razporejeni po vseh objektih. Pri tem so izpostavili, da je to povezano s precej višjimi stroški kot v preteklih letih.

Prezračevalne naprave uporabljajo tako, da med izpuhom starega in vpihom svežega zraka ne prihaja do mešanja. V času epidemije covida-19 so naprave preventivno izključili, zdaj pa nimajo potrjenih okužb in zato prezračevalne naprave uporabljajo brez težav.

Dom starejših občanov v Fužinah v Ljubljani je sodobno zgrajen zavod, kasneje pa je bila zgradba še energetsko izboljšana, tako da ima trislojno zasteklitev in klimatizacijo. Letos načrtujejo tudi še nekaj dodatnih senčil na steklenih površinah. Ustrezno temperaturo po pojasnilu direktorja Jake Bizjaka dosežejo s senčenjem bivalnih prostorov in hlajenjem skupnih prostorov preko klimatov na elektriko.

Zadovoljni so, da še vedno plačujejo ceno za elektriko iz skupnega javnega razpisa Skupnosti socialnih zavodov Slovenije iz konca leta 2019. Glede na to ne pričakujejo višjega stroška razen v primeru, da bo letošnje poletje občutno toplejše. Centralnih prezračevalnih sistemov pa nimajo.

Sicer menijo, da imajo starejši ljudje raje nekaj stopinj višjo temperaturo kot aktivno prebivalstvo. »Zato v dopoldanskih urah pred domom še vedno lahko vidite kakšnega stanovalca v jopici,« je za STA ilustriral Bizjak.

V Obalnem domu upokojencev Koper prav tako zagotavljajo, da skrbijo za ustrezno temperaturo v prostorih, posebno pozornost pa namenjajo hidraciji stanovalcev. Občutek svežine jim želijo dati tudi s sladolednimi dnevi, je za STA navedla direktorica doma Neva Tomažič.

Stanovalcem, ki imajo različne bolezni in so v teh dneh še posebej izpostavljeni, svetujejo previdnost pri zadrževanju zunaj, pogosteje pa pri njih tudi preverjajo, kako se počutijo in ali zaužijejo dovolj tekočine.

Pri hlajenju prostorov uporabljajo klimatske naprave in naprave za rekuperacijo. O višjih stroških bivanja v domu ob energetski draginji pa je po njihovi oceni še preuranjeno govoriti, a stanje budno spremljajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice