Kajenje klasičnih tobačnih cigaret povzroča nastanek številnih resnih zdravstvenih obolenj, vendar so mnogi prepričani, da so alternative, kot so na primer elektronske cigarete ali vodne pipe, manj škodljive.

Med odraslimi prebivalci Slovenije elektronsko cigareto uporablja manj kot en odstotek vseh, med mladostniki pa so ti deleži znatno višji. Med anketiranimi 17-letnimi dijaki iz vse Slovenije je o uporabi elektronskih cigaret kadarkoli v življenju poročala več kot tretjina vseh - kar 37 odstotkov, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V raziskavi, ki so jo izvedli v 2018, so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret na 43 odstotkih vseh v raziskavi sodelujočih šol iz vse Slovenije. Odstotek sodelujočih šol, na katerih so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret, se je med letoma 2016 in 2018 pomembno zvišal v osnovnih šolah, ki so sodelovale v raziskavi, ne pa v srednjih šolah.

Nikotin zasvoji podobno kot heroin ali kokain

Nikotin pomeni pomembno tveganje za mladostnika, zato je treba uporabo izdelkov, ki vsebujejo nikotin med mladostniki preprečevati. »Elektronske cigarete večinoma vsebujejo nikotin. Nikotin povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Nikotin pa pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami,« opozarja NIJZ.

Manj škodljiva razvada? Narobe!

Na kajenje elektronske cigarete se gleda kot na manj škodljivo alternativo kajenju klasičnih tobačnih cigaret, in kot takšno jo tudi oglašujejo.

Vse več raziskav tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi druge tobačne izdelke, opozarjajo tudi v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Tako elektronske cigarete z nikotinom kot tiste brez nikotina vsebujejo številne zdravju škodljive kemične snovi, ki pomenijo dodatno tveganje za zdravje mladostnika.

Neodvisne raziskave kažejo, da tveganje za zdravje ostaja

»Posledic dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo. Vemo pa, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. Na voljo ni dovolj podatkov o tem, ali so učinkovite kot pomoč pri opuščanju kajenja in jih zato ne priporočamo v te namene,« pojasnjuje Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja: »Med mladostniki in mladimi odraslimi je uporaba elektronske cigarete posebej zaskrbljujoča tudi zato, ker zvišuje tveganje, da bodo kasneje kadili tobačne izdelke.«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vejper / Bivši… (nepreverjen)

Dobro bi bilo vprasat se za kaksno drugo mnenje, npr. cloveka, ki je probal vse da bi prenehal kadit inje zacel vejpat... samo razmisljam na glas.

Lp

Markorrr (nepreverjen)

Žal s takšnimi članki mariborinfo tone na nivo slovenskih novic.
Prvo šokanten naslov, na koncu pa lahko preberemo:

"Posledic dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo. Vemo pa, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. "

Torej zaključek članka nima čisto nobene veze z naslovom.

Bi vam predlagal, da če nimate o ničemer za pisati, pač ne pišite, ne pa na silo producirati take umotvore, samo da se piše

Robert 1972 (nepreverjen)

Katere buce pisete sam sem kadil 25 let in zdaj parim elektronske cigarete stiri lete zdravje se mi je zboljsalo 100 posto ne zavajite ce nimate pojma o elektronskih cigaretih so 95 posto manj skodljive od navadnih cigaret

markow83 (nepreverjen)

Jaz sem tudi bil kadilec 16 let in sem preklopil na elektronsko nekaj let nazaj. Pozitivni učinki na zdravje so podobni kot pri prenehanju s kajenjem. Pol leta celo nisem kadil, ker z elektronsko lahko poljubno določim nivo nikotina, in sem uspel zmanjšat na nulo. Potem sem nehal kaditi v roku 3 mesecev, ker mi ni bilo več zanimivo. Zasvojenost z nikotinom je ista kot zasvojenost s kofeinom. Primerjava s kokainom in heroinom ni na mestu, ker sta oba uničujoča za zdravje. Škodljivost nikotina je podobna kot škodljivost kofeina.

Starejše novice