Sistem Biblos beleži 50-odstotno rast izposoje elektronskih knjig. Ali bodo elektronske knjige kmalu izpodrinile tiskane?

Šest let je minilo, odkar je zaživel Biblos, prva slovenska platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo je skupaj s slovenskimi knjižnicami vzpostavila založba Beletrina.

Biblos povezuje založbe, knjižnice in bralce in jim omogoča preprost dostop do e-knjig kjerkoli po svetu. Pogoja sta le dva, članstvo v kateri od slovenskih knjižnic ter dostop do svetovnega spleta. Sistem je enostaven za uporabo in je dostopen 24 ur na dan, tako da se ni treba ozirati na delovni čas knjižnice.

InkBOOK prilagojen vsem bralcem

Platforma omogoča branje na elektronskih napravah, vključno s pametnim telefonom, najbolj elegantno pa je s pomočjo bralnika inkBOOK, ki ga je Beletrina razvila za Biblos.

E-knjiga omogoča udobno branje kjerkoli po svetu, kamor seže svetovni splet, poleg tega pa je Biblos pisan na kožo tudi ali zlasti starejšim z različnimi oviranostmi. Gibalno oviranim ni treba po knjige v oddaljeno knjižnico, bralnik pa je prilagojen tudi slabovidnim. 

Bralnik inkBOOK je na voljo v dveh izvedbah, osnovni in izpopolnjeni. Obe imata očem prijazen e-papir, ta pa zaradi mat zaslona omogoča visoko kontrastni način za slabovidne, ki si lahko poljubno prilagajajo velikost črk in oblike osvetljevanja zaslona. Bralnik Biblos omogoča tudi namestitev katerekoli spletne knjigarne, nanj pa je možno naložiti več tisoč knjig.

Biblos uporablja vsako leto več bralcev

Vedno več bralcev, ki so tudi sicer zvesti obiskovalci knjižnic, uporablja sistem Biblos, ki jim omogoča enostavno izposojo knjig kadarkoli in kjerkoli.

Poleg naraščajočega števila bralcev, skoraj 50-odstotni indeks rasti izposoje knjig v enem letu, je v sistemu tudi vse več naslovov, ki so na voljo.

Na pobudo hrvaških knjižnic je Beletrina letos začela tudi s pilotno uvedbo sistema iBiblos, ki povezuje devet knjižnic Istrske županije. Pogoji za članstvo in izposojo so enaki kot v Sloveniji, trenutno pa je v sistemu na voljo okoli 400 naslovov v hrvaškem jeziku.

Biblos niso sprejeli samo bralci, ampak tudi knjižnice in založbe

Statistika potrjuje, da se je sistem Biblos dodobra uveljavil med slovenskimi bralci, dobro pa so ga sprejele tudi knjižnice in založbe.

V Biblos sistem je trenutno vključenih 60 knjižnic in 145 založnikov in samozaložnikov, v letu 2018 pa se jih je pridružilo še 19. Prav tako vztrajno narašča število uporabnikov, ki je že preseglo 17.000, skupno število za izposojo razpoložljivih naslovov pa se je povzpelo nad 3.000, pri čemer je bilo v letu 2018 dodanih 671 novih.

Število izposoj naraslo za kar 50 odstotkov

Velik skok beležijo pri številu izposoj, ki je v obdobju od leta 2017 do leta 2018 naraslo za skoraj 50 odstotkov, lani pa se je število izposoj približalo številki 76.000. Pozitivni trend se nadaljuje tudi letos, ko v prvem trimesečju beležimo skoraj 20.000 izposoj, lani v tem času pa jih je bilo 15.411.

Približno tretjino vseh izposoj beležijo v Ljubljani, kjer je največ knjižnic, prebivalci prestolnice so tako lani prebrali skupno 25.670 e-knjig, sledijo pa jim Kranjčani s 5.361 knjigo in Domžalčani s 4.682 naslovi.

Najraje so brali …

Najbolj brane e-knjige so bile v lanskem letu Jezero Tadeja Goloba, ki si ga je izposodilo 1.572 bralcev, sledi uspešnica Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače s 1.361 izposojami, na tretjem mestu pa je prvi tuji avtor Jo Nesbo z romanom Žeja, ki je zabeležil 1.036 izposoj.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice