Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo tudi poslej vzpostavila kontakt z vsakim okuženim z novim koronavirusom, medtem ko bo od sobote na okuženem, da o okužbi obvesti vse, s katerimi je bil v stiku.

Epidemiologi tako več ne bodo iskali visoko tveganih stikov in ne bo več predlagali karanten. Kapacitete epidemiološke službe niso neomejene. Čeprav so zmogljivosti v zadnjih mesecih povečali in trenutno lahko obravnavajo okoli 350 primerov dnevno, kar je 10-krat več kot v spomladanskem obdobju, pa se povečuje število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavajo z zamikom, poroča STA.

Zjutraj je bilo tako še dobrih 1300 oseb s potrjeno okužbo, ki jih epidemiološka služba še ni obravnavala, še poroča STA.

Tako bo epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje od sobote še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo preko telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav.

Po poročanju STA bo oseba s potrjeno okužbo prejela tudi navodila, naj sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi s koronavirusom.

Tako epidemiološka služba od sobote ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov, kar pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene, še poroča STA.

Ne glede na spremenjen protokol epidemiološka služba nadaljuje s svojim delom in še naprej zagotavlja tudi vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice