Vse več parov namesto še zadnjega praznovanja samskega stanu pred poroko izpelje tako imenovamo »fankliščino«. Zakaj? Jah, to smo se vprašali tudi mi ...

Poroka še dan danes velja za enega najlepših običajev v življenju zakoncev, čeprav precej štajerskih parov (raje) živi na »koruzi«. A tudi ta trend se obrača. V zadnjem času poroke cvetijo, kar seveda s seboj prinese tudi razcvet dekliščin in fantovščin v vseh možnh oblikah.

Poslovitev od samskega stanu

Fantovščina ali obred slovesa bodočega ženina od samskega stanu sega dolga leta v preteklost, in sicer v starogrško obdobje, pri nas pa so postale del poročnega obreda že v predvojnih časih.  

Takrat so se fantje pred poroko morali dokazati s plezanjem na mlaj, žaganjem hlodov in z drugimi kmečkimi opravili, dandanes pa so se tovrstne predporočne zabave razvile v pravi razvrat, ki se ničkolikokrat konča tudi nesrečno in lahko uniči zakon, še preden se je sploh začel. Se na fantovščini zabavajo prijatelji ženina ali ženin sam?

Bodočega moža velikorat čakajo krute igrice in služenje kazni, saj se poslavlja od samskega stanu. Nošenje križa skozi celo mesto, na katerega ga potem še privežejo, pitje alkohola do onemoglosti, uživanje pretirano pekoče hrane, zapiranje v kletko, vlečenje vprege s pivom, priklepanje nog z verigo in še bi lahko naštevali.

Nekateri »prijatelji« se res potrudijo, da ženinu zadnjo zabavo pred poroko spremenijo v nočno moro. Pa je to res zabavno? Vsak naj odloči in presodi zase. No, za nekatere so očitno že presodile bodoče žene in, kot kaže, se je rodil fenomen »fankliščin«.

Na dekliščinah neveste tudi zaslužijo

Kaj pa dekliščine? Dekleta si vse pogosteje najemajo apartmaje za konec tedna in se zabavajo ob bazenu ali v mestu. Bolj ali manj smešne igrice, pitje alkohola iz slamic v obliki penisov, prodajanje piškotov po mestu ali čiščenje avtomobilov v kopalkah z obvezno podvezico na nogah in pa, seveda, seksi ples s slačifanti.  

V Mariboru kroži urbana legenda, da je nevesta na svoji dekliščini zgolj s simboličnim čiščenjem avtomobilov zaslužila kar 1800 evrov, spet druga legenda priča o tem, kako je bodoča nevesta svojo podvezico na ulici prodala za 100 evrov. Bravo, zelo prebrisano! Se je tako zdelo tudi bodočemu ženinu?

Je ljubosumje na eni in drugi strani rodilo vse bolj priljubljeno »fankliščino«?

Ljubosumje, pretiravanje s seksapilom bodoče neveste ali z bizarnimi nalogami na fantovščini, izhodiščno nezaupanje v zvezi ... Kaj je pripeljalo do tega, da vse več ženinov in nevest slovo od samskega stanu praznuje skupaj? So štajerske ženske res tako ljubosumne in štajerski moški res tako nezaupljivi so svojih bodočih žena? 

Je že pred poroko prevladalo ljubosumje, zaradi česar se ženin in nevesta ne moreta simbolično posloviti od samskega stanu ne da si gledata v oči? No, nekateri zatrjujejo, da so se za »fankliščino« odločili izključno zaradi finančnega vidika ali pa zaradi mešanih skupnih prijateljev.

Jim verjamete?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice