Tokrat se pospešeno pripravlja na kandidaturo za EPK 2025 Občina Lendava.

Predstavniki Občine Lendava in Galerije – Muzeja Lendava so včeraj na novinarski konferenci predstavili priprave Občine Lendava na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK) in veliko razstavo grafik ruskega slikarja Marca Chagalla z naslovom Stvarjenje in Biblija, ki je del uspešnega cikla razstav Velikani svetovne likovne umetnosti

Razstavo, ki je na ogled vse do 31. oktobra, je zvečer slavnostno odprl minister za kulturo Anton Peršak. Pričujoča razstava ni prvo srečanje slovenskega občinstva z velikim umetnikom, vendar predstavlja najobsežnejši vpogled v vrhunce njegovega ustvarjanja, ki je bilo do sedaj na ogled v Sloveniji.

Najbolj obiskane razstave v Sloveniji

Na novinarski konferenci so sodelovali župan občine Lendava Anton Balažek, vodja programskega sveta za pripravo kandidature Lendave za EPK 2025 Aleš Šteger, direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, kustosinja razstave in umetnostna zgodovinarka Katarina Mohar ter Peter Gabrijelčič, dolgoletni dekan Fakultete za arhitekturo, pripravljavec programa investicijskih vlaganj v okviru Lokalnega programa za kulturo in kandidature Lendave za EPK 2025.

Galerija – Muzej Lendava je izstopajoča galerija v slovenskem prostoru, saj so njene razstave iz cikla Velikani svetovne likovne umetnosti v zadnjih letih najbolj obiskane razstave v Sloveniji. Poleg tega je s 27.000 obiskovalci letno najbolje obiskana galerija v Vzhodni Sloveniji. 

Direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner je povedal: 

»Pričujoča razstava je nadaljevanje cikla Velikani likovne umetnosti, s katerim smo pričeli leta 2009 z razstavo Victorja Vasarelya. Lahko rečemo, da so se razstave dodobra uveljavile, o čemer priča tudi nenehno povečevanje obiska. Lani si je tako grafike Salvadorja Dalija ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev. Naš cilj je to številko s Chagallom seveda preseči, zato smo pripravili še dodatni program. Med drugim bomo v sklopu razstave izvajali projekcijo razstavljenih grafik na grad, kar bo vidno iz mesta, projekcije pa bodo tudi na grajskem dvorišču. Posebej razveseljivo je, da se obiskovalci vsako leto vračajo, prihajajo pa iz vse Slovenije in sosednjih držav, Madžarske, Avstrije in Hrvaške.«

Ob tem je dodal, da je cikel Velikani likovne umetnosti plod odličnega sodelovanja z zasebnim nemškim zbirateljem, gospodom Richardom H. Mayerjem, ki vsa leta velikodušno podpira delovanje GML. Poudariti velja še, da so vsa dela, ki jih razstavlja GML, originali.

Osebni in strokovni izziv

Kustosinja in umetnostna zgodovinarka Katarina Mohar pravi, da je bila priprava razstave zanjo velik osebni in strokovni izziv, saj jo je Chagall zaradi neposrednosti in nepretencioznosti privlačil že od nekdaj. 

»Chagallov opus je ogromen, izjemno raznolik in tematsko bogat. Razstava 135 del iz zbirke zasebnega zbiratelja Richarda H. Mayerja v galeriji lendavskega gradu ponuja vpogled v vrhunce njegovega grafičnega opusa. Osrednja pozornost je posvečena barvnim litografijam, ki so nastale kot ilustracije k Bibliji po umetnikovem potovanju v Palestino leta 1931, v poznih 50-ih letih 20. stoletja pa so bile v posebnih številkah pariške umetniške revije Verve odmevno predstavljene javnosti. Razstavljene so skupaj z izborom Chagallovih grafik, v katerih je umetnik raziskoval svoje priljubljene motive, ki med drugim vključujejo podobe iz rodnega Vitebska, avtoportrete, portrete ljubezenskih parov, cirkusantov in muzikantov. Postavitev razstave tako celovito odstira pomemben del Chagallove umetniške dediščine.«

Velika podpora projektu EPK

Župan Občine Lendava Anton Balažek je medtem poudaril, da aktivnosti za kandidaturo za EPK tečejo v pravi smeri. 

»Posamezne aktivnosti so prerasle v proces, ki lepo teče, posebno pozornost pa že zdaj namenjamo vključevanju lokalnega prebivalstva, predvsem mladih. Naš cilj je zadržati mlade, narediti lokalno okolje prijazno, kar bomo dosegli tudi z investicijami v mestu. Pri tem je pomembno dobro povezovanje  vsebinskega in investicijskega dela projekta. Javnomnenjske raziskave kažejo, da domačini zelo podpirajo projekt EPK 2025. Zadnja anketa kaže, da kar 77 odstotkov občanov projekt dobro pozna in ga tudi podpira. Razpisali smo tudi študentsko in dijaško delo v storitveni in turistični dejavnosti, ki bo omogočalo mladim priložnostno delo skozi vse leto, poleg rednega financiranja kulturnih društev pa smo izvedli dodatni javni razpis za kulturne projekte za zavode in nevladne organizacije v skupni vrednosti 100.000 evrov. Načrtujemo obnovo nekdanje blagovnice, kjer bosta prostor dobili tudi knjižnica in glasbena šola.«

Lendava bo v projektu EPK 2025 k sodelovanju povabila 25 partnerskih mest iz Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, od tega jih bo pet sodelovalo tesneje.

Župan se je ob tej priložnosti zahvalil vsem sodelavcem in sodelujočim v projektu, ki bo naslednje leto dosegel naslednjo stopnjo s prijavo kandidature za EPK 2025.

Združili moči

Več o dodatnem javnem razpisu za kulturne projekte je povedal Aleš Šteger, vodja programskega sveta za pripravo kandidature: 

»Veseli me, da je bil uspešno izpeljan javni razpis za zavode in nevladne organizacije v skupni vrednosti 100.000 evrov. Na razpis je prispelo blizu 40 prijav, od katerih jih je komisija izbrala več kot 20.  Gre za kulturne vsebine in dogodke, ki bodo izvedeni v letu 2018 in predstavljajo nadgradnjo občinskega programa za kulturo in smernice za EPK 2025. Poleg razpisa naj izpostavim graditev tesnega partnerstva s hrvaškim mestom Čakovec, ki tudi formalno pozdravlja skupno kandidaturo za EPK,« je povedal Šteger in pojasnil, da gre pri kandidaturi za skupni projekt štirih držav, poleg Slovenije in že omenjene Hrvaške še Madžarske in Avstrije. 

Pomembno je tudi, da ima Lendava podporo regije, Murske Sobote in drugih občin ter vidnih posameznikov. Poudaril je še, da Lendava intenzivno pripravlja bogat program poletnih prireditev, ki ga bodo predstavili junija. 

Mesta se razvijajo ali umrejo

O investicijskem razvoju Lendave je spregovoril Peter Gabrijelčič, pripravljalec programa investicijskih vlaganj v okviru Lokalnega programa za kulturo in kandidature Lendave za EPK 2025: 

»Mesta se razvijajo ali umrejo. Razvijajo se takrat, ko je v njih prisotna kultura, ki se odvija v prostoru, tudi v javnem, na ulicah in trgih. S kulturo se da spodbuditi življenje nekega kraja in Lendava se tega zaveda. Vprašali smo se, kako vrniti mesto ljudem? Postopoma načrtujemo organizacijo javnega prostora z vračanjem institucij v središče. Eden od teh projektov je revitalizacija nekdanje blagovnice, ki ji bomo dali kulturne vsebine. Poleg tega načrtujemo oblikovanje mestnih trgov in ulic z območji izključno za pešče. V ta namen je treba poskrbeti za dovolj parkirišč na obrobju, predvideno pa je tudi novo stanovanjsko naselje, ki bo mladim omogočilo bivanje blizu centra, a hkrati v stiku za naravo.«

FOTO: Mankica Kranjec

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice