V več kot 150 državah po svetu se v tem tednu odvijajo protesti namenjeni opozarjanju politike na zaščito okolja in aktivne ukrepe zoper segrevanja podnebja.

V organizaciji gibanja Mladi za podnebno pravičnost podnebni protesti danes potekajo v več mestih po Sloveniji, tudi v Mariboru. Zakaj? »Ker politika še vedno ne razume, da planeta B ni.« 

V protest tudi podjetje Menerga 

Protestu v Mariboru se je med drugim pridružilo tudi podjetje Menerga s 36 zaposlenimi, kjer pa so k podnebni stavki pozivali tudi svoje stranke ter podjetja iz lokalne skupnosti.

»Vsi se moramo zavedati, da je to delo, ki ga opravljamo naše poslanstvo, in to ni samo tisto, kar delaš v službi, to je tudi tisto, kar delaš doma. Se mi zdi, da je prav, da se ljudje zavemo, da ni tega, da bi v službi delal eno, doma pa drugo. Dejansko 24 ur na dan živimo to in moramo skrbeti, da bodo zanamci živeli v čudovitem okolju,« razloge za takšno odločitev pojasnjuje vodja tehnično-prodajnega sektorja in namestnik direktorja podjetja Menerga Bojan Gavez

Živeti okoljsko osveščeno ni dovolj le doma, poslanstvu moramo slediti tudi v službah, trdijo. Zapustili so pisarne, navdihnjeni od Grete Thunberg, tako kot so drugi protestniki zapustili šolske klopi, tovarne, domove za upokojence, in se podali na ulice s sporočilom: »Obnovljivi vir na prvi tir.«

Prepričani so, da se bo moralni kompas celotne družbe premaknil, ko bo okoljska agenda prioriteta politike, podjetij in posameznika.

»Odgovornost do okolja je temeljna vrednota podjetja Menerga, zato smo se tudi mi odločili, da podpremo akcijo ozaveščanja o podnebnih spremembah v lokalni skupnosti in se kot podjetje udeležimo demonstracij,« je ob tem dejal direktor podjetja Menerga Danijel Muršič.

Ogledalo vsem: »Mi, ti, jaz in vsi, bi zdaj morali biti v šoli!«

»Da pokažemo svoj respekt za planet,« o udeležbo na podnebnem štrajku pravi srednješolec Nikola Popovski, njegova sošolka Lana Levar pa pristavi: »Mi smo tisti, ki bomo v svetu delali spremembe in zdi se mi lepo in pomembno, da se vsi zberemo na skupnem prostoru in pokažemo, da nam je mar.«

Z njimi pa so na ulice zakorakali tudi nekateri profesorji. »Preden smo prišli sem, smo imeli en del učne ure, kjer so se vsi zgražali nad posekavanjem gozdov v tropskih krajih, vsi pa sprejmemo, da se krči zemlja za naše avtoceste,« opaža profesorica biologije Andreja Senčar.

A mladi verjamejo v moč množice. Tudi zato, ker so se jim že pridružile starejše generacije. »Ker je zadnjih pet minut in tega se zavedamo tudi upokojenci,« poudarja Ivana Bohak. Mladi pa v isti sapi zahtevajo dejanja, ne zgolj premislek. »Ja, starejšim je mar, samo se ne trudijo preveč, da bi neke spremembe dejansko uresničili,« še pripomni srednješolka Tina Kostantinovič.

Od vlade zahtevajo deset ukrepov

Protest v Sloveniji organizira iniciativa Mladi za podnebno pravičnost. Od vlade zahtevajo deset ukrepov, med drugim reševanje podnebnih sprememb kot krizo globalnih razsežnosti, pravičen prehod na nizkoogljične vire energije in dostopen javni potniški promet, dostopna in energetsko učinkovita najemna stanovanja, štiridnevni delovni teden in državno zajamčena zelena delovna mesta ter prehod v sonaravno kmetijstvo in varovanje narave.

Marca se je pod okriljem gibanja Mladi za podnebno pravičnost na ulice slovenskih mest podalo več kot 12.000 ljudi. Po prvih informacijah je bilo na današnjem protestu v Mariboru približno 500 ljudi, natančnejše številke pa organizatorji še sporočijo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Bravo! Ampak vsak od nas moza zaceti ze danes pri sebi, če hočemo kaj spremeniti!

Kritik (nepreverjen)

Opomnite jih da bodo pobrali vso svinjarijo za seboj !

SR (nepreverjen)

Brez CO2 umre ves ekosistem.

Marko 1972 (nepreverjen)

Najprej objavo na instagramcek in FB, potem pa po cote v Europark in po hrano v McDonalds. Pa mama bo domov peljala, z novim suv-om. “Eko-aktivisti”

Starejše novice