Začetek novega šolskega leta bo za učence in dijake tokrat potekal nekoliko drugače. Še pred prvim vstopom v šolo bodo ti namreč morali opraviti test na novi koronavirus.

Samotestiranje bo potekalo za učence zadnje triade osnovnih šol, dijake srednjih šol ter otroke in mladostnike vključene v zavode za vzgojo in izobraževanje. Teste bodo izvajali doma, enkrat tedensko.

Pristojni rezultatov testov ne bodo preverjali, »igrali bodo na karto zaupanja«.

Prevzem brezplačnih testov

Komplete za samotestiranje je možno brezplačno prevzeti v lekarnah. Od tega tedna so na voljo tudi v lekarnah po Pomurju.

»Teste lahko dvignejo učenci, dijaki oziroma njihovi starši. S sabo morajo imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. Če kartice nimajo, zadošča potrdilo o vpisu v šolo«, pravi Bojan Madjar iz Pomurskih lekarn.

Kaj vsebujejo kompleti za samotestiranje?

Paket za samotestiranje vsebuje enega ali več testov. V Pomurskih lekarnah trenutno izdajajo teste pakirane po pet

»V celotnem kompletu je tako vse za petkratno ponovitev testiranja. Komplet vsebuje epruveto, periferno tekočino, palčko za odvzem vzorca sluznice iz nosnice in testno ploščico.

Na testno ploščico med testiranjem kapnemo raztopino in iz nje tudi razberemo rezultat testiranja,« razlaga postopek Madjar.

Vsi kompleti za testiranje niso enaki

Država je predvidela izdajo različnih testov. Lekarne teste kupujejo samostojno, odločajo pa se lahko med tistimi, ki so vpisani v centralno bazo zdravil. 

V pomurskih lekarnah imajo trenutno teste Clinitest.

Testi se dvignejo za celotni mesec vnaprej. Farmacevti posebej opozarjajo, da je potrebno teste shranjevati na sobni temperaturi

Testiranje opravite v čistem okolju 

Samotestiranje posamezniku vzame nekaj manj kot 20 minut.

»Najprej si operite roke. Stvari odložite na čisto podlago. S testno palčko si pobrišite po notranjosti nosnice in jo v primeru našega testa za eno minuto potopite v raztopino. Palčko odstranite, štiri kapljice raztopine kapnite na testno ploščico, počakajte 15 minut in odčitajte test«, razlaga postopek testiranja Madjar. 

Kaj pomenijo oznake na testni ploščici?

Ob pravilni izvedbi testa se polje s črko C (control) obarva. Vse pa je odvisno od tega, kako se obarva polje pri črki T (testno področje).

»Če na testnem področju ob črki T po 15 minutah ne zaznamo obarvanja, pomeni, da je test negativen.

V kolikor se obarva pa pomeni, da je test zaznal določene spojine, ki so lastne virusu sars-cov-2«, dodaja Madjar.

Ob pozitivnem testu pokličite zdravnika

Če ob samotestiranju odčitamo pozitivni rezultat je potrebno čim prej obvestiti zdravnika, ki vas bo naročil na PCR test. Sporočiti je potrebno tudi ravnatelju predvsem pa ostati doma

Lekarne že drugič v času koronavirusa dodatno obremenjene

Prva obremenitev lekarn je bila na začetku pojava koronavirusa. Takrat so lekarne lahko izdajale zdravila za samo mesec dni vnaprej. Druga obremenitev je sedaj, ko ljudje še vedno prihajajo po zdravila za redne terapije, na primer, starejši in bolni, zaradi samotestiranja pa tudi starši ali celo učenci sami. 

»Teste smo dobili tik pred zdajci, zato je tudi gneča. Mogoče bo oktobra že kaj bolje, če jih bomo seveda sploh še rabili in koliko«, pove Madjar.  

Podrobna navodila za uporabo Clinitesta najdete v spodnjem dokumentu.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
G.N. (nepreverjen)

V Slovenski Bistrici včeraj po 14 uri nisi dobil testov nikjer.
Organizacija vrhunska ?

Danvid (nepreverjen)

Dvignem in skurim'vi niste normalni.Upam ,da se jih čim manj testira 'cepci.

Haja (nepreverjen)

Cepec si edino ti! Kaj pa je narobe, če se malo požgečkaš po nosku? Testiranje bi moglo biti obvezno v šoli in ne doma. Potrebna bi bila kontrola. Bi rad, da bodo šole spet zaprte. Edino tako lahko preprečimo prenos v šoli in posledično tudi na druge člane v družini. Zaradi takih cepcev bomo spet celo zimo zaprti!

In reply to by Danvid (nepreverjen)

hahaha (nepreverjen)

Haja ti si cepec..... NOBENI ukrepi niso vec potrebni, na trziscu je cepivo. Torej kdo se zeli, se lahko "zahsciti"..... kdor ne, si je sam kriv! Ni potrebe da ponovno trpi 99% prebivalstva, da bi bili 1% malo bolj zahsciteni.

Interes obdrzati ukrepe lezi le pri teh, ki s tem ogromno-OGROMNO zasluzijo.

In reply to by Haja (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Počakaj še nekaj dni in se bodo tudi cepljeni mogli testirati! Potem se bodo testirali cepci in cepljeni!

In reply to by hahaha (nepreverjen)

viola (nepreverjen)

Točno tako. Če se cepljeni lahko okuži je normalno in logično, da se tudi redno testirajo. TO BI ŽE MORALO BITI ZDAVNAJ!!!

In reply to by Haja (nepreverjen)

Starejše novice