Novinarji, blogerji in vlogerji smo si danes ogledali čudovito Pomurje. Obiskali smo tudi atraktivno okolico Soboškega jezera - Expano.

Ogled smo začeli v hranilnici. Ampak ne kakršnikoli hranilnici – v Hranilnici prekmurskih dobrot. Verjemite, da ime hranilnice niti malo ne zavaja, v njej namreč hranijo izdelke domačih proizvajalcev, strežejo pa jih tudi v baru in na terasi. Hranilnica se nahaja na glavni soboški ulici – Slovenski ulici, ki ji domačini pravijo 'Slovenska vilica'. Na njej od pomladi do jeseni poteka festival ulične kulinarike Sočna vilica. Na festivalu se predstavljajo domače in tuje restavracije, to pa dopolnjujejo vrhunska vina domačih vinarjev, pester izbor piv in seveda ogromno drugih kreativnih napitkov. 

Zaradi čarobne in pisane jeseni, nas je očaral soboški mestni park. Razprostira se na površini 9,5 hektarja, v njem pa raste več kot 260 različnih vrst rastlin – to je toliko, da je po njihovi raznovrstnosti takoj za Volčjim potokom.

Pri parku na Trgu zmage se nahaja spomenik zmage, ki je bil posvečen zmagovalcem v drugi svetovni vojni, ruskim vojakom in jugoslovanskim partizanom. Izdelala sta ga brata Zdenko in Boris Kalin. Oblikovan je kot grobnica, v kateri pa ni posmrtnih ostankov. Grobnica simbolizira kremeljsko obzidje, pod katerim stoji častna straža, nad njo pa obelisk z Leninovo podobo na bronasti medalji. Ob strani spomenika sta postavljena prava topova z vojne.

V Pomurju je o katoliški zelo močna evangeličanska skupnost. V Murski Soboti si lahko ogledate Evangeličansko cerkev Martina Lutra v neogotskem slogu, ki je bila zgrajena med leti 1907 in 1910. Evangeličanska oziroma protestantska cerkev izhaja iz reformacijskega gibanja, ki ga je sprožil Martin Luter. Evangeličanska cerkev temelji zgolj na evangeliju, zato ne priznava svetnikov. Tovrstne cerkve so bolj skromne, duhovniki in duhovnice pa se lahko poročajo in imajo otroke. Njihovi obredi temeljijo na glasbi – v cerkvi Martina Lutra smo na koru ob orglah lahko videli tudi bobne in kitare. Obisk maše mora biti zagotovo posebno doživetje. 

Cerkev Martina Lutra se odpira proti Lutrovemu drevoredu, ta pa se nadaljuje v drevored Primoža Trubarja, ki nas vodi do Soboškega gradu, ki je nekaj posebnega, saj gre za renesančo stavbo, ki jo krasi baročen portal. 

Mursko Soboto prav tako krasi bronasti kip narodnega heroja Štefana Kovača, katerega avtor je vsem dobro znan Nikolaj Muster – Miki, ki ga sicer vsi dobro poznamo kot striparja, med drugim pa je bil tudi kipar. 

Danes smo se ob ogledu paviljona Expano tudi sami prepričali, da je Pomurje »Regija, vredna odkrivanja in vračanja«. Paviljon je bil zasnovan za predstavitev regije, pomurske turistične ponudbe, poslovnih priložnosti in ključnih znamenitosti. 

Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek nam je povedal: »S tem paviljonom spreminjamo sliko naše regije. Pomurje je bil včasih sinonim za revno regijo, mi pa to sliko spreminjamo. Mi želimo Pomurje napraviti kot turistično destinacijo. Imamo fantastično naravo za kolesarjenje. Imamo varnost, kar je danes iskana dobrina, odlično hrano in odlična vina. Pa še fajn ljudje smo. Imamo vse kar potrebujemo in vse kar ljudje potrebujejo.«

Expano je arhitektura, sestavljena iz petih prekatov. V vsakem prekatu bomo lahko doživeli nenavadno: stopili bomo v neskončno sobo, potovali skozi čas, videli največja bogastva Pomurja, doživeli vožnjo z balonom, ustavili čas, opazovali mlinsko kolo ... Mi smo danes v Expanu potovali skozi čas, bili v neskončni sobi in celo poleteli nad Pomurjem. Komaj čakamo, da Expano tudi uradno odpre svoja vrata, da bomo lahko doživeli še veliko več.

Paviljon Expano se nahaja ob Soboškem jezeru. Skupaj tvorita športni in doživljajski park. Obiskovalcem jezero ponuja številne aktivnosti – plavanje, supanje, deskanje na vodi in celo vožnjo s čolnom. Ob jezeru se nahaja tudi motorični park, po katerem nas je danes vodil osebni trener. 34 različnih naprav motorike vas bo neskončno zabavalo in prijetno utrudilo.

Zaradi današnjega izleta pa lahko potrdimo še nekaj izjemno pomembnega – Prekmurci obožujejo dobro hrano in pijačo. Nas je ob ogledih pomurskih atrakcij na vsakem koraku spremljala jedača in pijača, zato smo na izletu še posebej uživali. Garantiramo vam, da je obisk Pomurja vedno odlična ideja. 

Eva Božič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice