Tim preživi 13 ur v skafandru (Foto: osebni arhiv)
Ko boste naslednjič razmišljali ali nergali o tem, kako težko je dihati z zaščitno masko, pomislite na srednješolca Tima, ki 13 ur preživi v skafandru in skrbi za okužene starostnike v domu upokojencev v Zidanem Mostu.

V prvih dneh oktobra se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu pojavila prva okužba z novim koronavirusom, ko se je okužil eden izmed stanovalcev doma. Po nekaj dneh se je okužba tako razširila, da je bila okužena tretjina zaposlenih in okoli 60 stanovalcev

Ker je srednješolec Tim Baumkirher v omenjenem domu že delal, in sicer poleti preko študentskega servisa, ga je tokrat kontaktiralo vodstvo doma in ga povprašalo, če je pripravljen delati s covid pozitivnimi bolniki. 

»Ker sem vedel, kakšen je izpad kadra, poleg tega pa še niso vsi zaposleni primerni za delo s covid pacienti, sem jim rekel, da me lahko premestijo na covid enoto. Tukaj sem lahko na lastne oči videl, kaj koronavirus res povzroči in kako naporno je trenutno za zdravstvene delavce,« začenja svojo pripoved dijak Tim.

Tim razlaga, da imajo po 13 urah dela, ko se slečejo iz skafandra, »po obrazu vse zažeto od maske« (Foto: osebni arhiv)

»O tem, da bi šel lulat, pa niti ne upaš pomisliti«

Timov pestri in naporni delovni dan se začne zjutraj ob 6.20, ko se skupaj z ostalimi obleče v plastične skafandre. »Čez si damo dvojne rokavice, spodnje z lepilnim trakom zalepimo na skafander, da ne bi prišla okužba do nas. Prav tako si zalepimo zaščito za obutev. Nadenemo si ffp3 masko, ki nudi najvišjo zaščito pred okužbo in se pod njo res res težko diha. Čez glavo si poveznemo kapuco skafandra, ki ti sega vse do oči, čez pa damo še vizir,« razlaga Tim.

Nato pričnejo z jutranjo nego, kjer pa Tim razlaga, da jim vode že po prvi uri in pol teče v grlo, saj zaradi napornega oblačenja zamujajo z zajtrkom.

»Ob osmih hitimo z zajtrkom in hranjenjem ljudi. Ko si ob 9. uri od vsega skupaj že res utrujen, te čaka še veliko dela. Po hrbtu ti teče znoj, veš pa, da boš v tem vročem, preznojenem skafandru še vsaj 2 uri. Noro te srbi oko, pa se ne moreš popraskati, ker imaš vse kontaminirano od virusa. Da sploh ne govorimo, da sline ne moreš več požirati, ampak ne greš pit, ker veš, da boš porabil vsaj deset minut, ki so zlata vredne, ker imaš še veliko dela, da se slečeš in nazaj oblečeš O tem, da bi šel lulat, pa niti ne upaš pomisliti,« pravi Tim.

S svojim delom Tim izkaže kolegialnost in solidarnost sodelacvem (Foto: osebni arhiv)

Zraven fizičnega napora prisotno tudi precej psihičnega

Tim in njegovi sodelavci imajo ob 12. uri prvo pavzo, ko po dolgih urah prvič slečejo skafander. Njihov odmor ne traja dolgo, saj se že čez 20 minut znova oblačijo v zaščitno opremo, saj je ob 13. uri na vrsti kosilo.

»Po takšnem vrstnem redu si sledijo še popoldanska malica, nega in večerja. Z večerno nego, ko stanovalce pospremimo spat, pa moramo končati do 19.20. Takrat se naša 13-urna izmena konča. Vsega skupaj imamo v trinajstih urah dve pavzi po 20 minut. Vse ostalo pa preživimo v skafandrih,« pravi Tim.

Srednješolec pri tem poudarja, da je zraven fizičnega napora prisotno tudi precej psihičnega. »Ne pozabi, da so v domu pretežno starostniki z že tako ali tako pridruženimi boleznimi, ki jih je tale virus precej prizadel. Težko je videti gospoda, ki je še prejšnji teden hodil naokoli, sedaj pa nepokreten leži v postelji, je v plenicah, priključen na monitor, diha s pomočjo kisika, teče pa mu že tretja plastenka infuzije. Dve sobi naprej pa gospa lovi zadnje dihljaje, preden umre,« razlaga mladi srednješolec.

Tim še dodaja, da imajo po 13 urah dela, ko se slečejo iz skafandra, »po obrazu vse zažeto od maske, ušesa te nenormalno bolijo, majico pa bi lahko skorajda ožel.«

»A vseeno z veseljem pomagam, s tem pa sodelavcem, ki se v dani situaciji res dobro 'namatrajo', izkažem kolegialnost in solidarnost, stanovalcem pa v prvi vrsti pomoč in dodatno oskrbo. Za takšen poklic sem se odločil in to bom počel za dobro vest samega sebe,« zaključuje srednješolec Tim, ki za konec vse državljane poziva, da naj nosijo masko.

»Aja, pa še to, nosi masko. Res ni lepo videti ljudi, ki se zaradi virusa borijo za življenje. Verjemi mi,« dodaja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Dragi Tim ... vsa ti čast, vendar si ti še en primer znanega balkanskega pregovora, ki pravi nekako tako: "v izrednih razmerah (vojni) reveži dajo sinove, bogataši dajo konje" ...

božidar (nepreverjen)

kje je tukaj CSD ubogi mladenič

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Starejše novice