Sreča je tričlanski družini iz obmejnega kraja obrnila hrbet. Preti jim tako dotrajana streha kot elektrika.

Pretresljiva zgodba tokrat prihaja iz dvojezičnega kraja Radmožanci, le streljaj oddaljenega od Lendave. Huda stiska je tam doletela tričlansko družina Szomi, ki se v nenehnem strahu le s težavo prebija skozi življenje.

Na njihovi majhni kmetiji se je nekoč še lahko živelo, medtem ko danes na približno petih hektarih ne shajajo več. V pomanjkanju in bedi se niso znašli po lastni krivdi; preprosto jih je povozil čas. Če bi jim pred desetletji v ključnih trenutkih kdo namenil pomoč ali koristen nasvet, bi jim današnje pomanjkanje morda še lahko bilo prihranjeno.

Hiša se pogreza, streha bi se vsak trenutek lahko zrušila

Albert in Jolanda sta ste poročila leta 1968 in mlademu, zaljubljenemu paru je življenje sprva obetalo. Polna zanosa sta si začela ustvarjati skupno življenje ter povila dva otroka. 

Nato je udarila bolezen. Jolanda je že tri desetletja invalid in si pri hoji pomaga z berglami. Zakonca sta se kljub vse večjim zdravstvenim težavam trudila in poskrbela, da jim hrane, ki jo povečini pridelajo sami, ni manjkalo. Prav tako so uspeli pokrivati sprotne, režijske stroške. A bivanjske razmere so se v tem času naglo slabšale.

Hiša, zgrajena okoli leta 1905, se je začela pogrezati. Že na prvi pogled je jasno, da podrtija danes nikakor ne nudi primernih pogojev za življenje. Še posebej problematična je streha, ki že desetletja pušča. Tako načeta kot je, pravzaprav preti, da se bo družini vsak trenutek zrušila na glavo. V obupnem stanju so tudi notranji prostori.

Načrti za boljše življenje splavali po vodi

Denarja za obnovo hiše nikoli ni bilo dovolj. Starša prejemata približno 320 evrov kmečke pokojnine, sin, ki na kmetiji deli njuno bedo, le malce višjo socialno podporo. Občasno so deležni enkratne pomoči centra za socialno delo, s čimer pa uspejo kriti le sprotne stroške.

Težave pa so se za Jolando in Alberta pričele sicer že pred desetletji. Z namenom izgradnje nove hiše sta v osemdesetih in devetdesetih letih nakupila tako rekoč ves gradbeni material, stensko in strešno opeko, leseno konstrukcijo in večino drugih materialov, a je ravno tedaj udarila nesreča. Načrti so ostali neuresničeni, kupljeni materiali pa že lep čas propadajo:

»Ko smo nameravali začeti z deli, je Albert imel nesrečo, v kateri je padel s traktorja, in vse je splavalo po vodi. Nikakor se ni pošteno pozdravil, ob tem je postal hud diabetik in težave so se samo kopičile,« žalostno razlaga 76-letna Jolanda.

V najslabšem scenariju jih lahko reši le čudež

Danes podrtiji ni več pomoči. Obrtniki, ki so si ogledali stanje, so ugotovili, da bi se stene pod težo nove strehe preprosto vdale. A če ne bodo kmalu našli ustrezne rešitve, bi lahko prišlo tudi do tragedije.

»Ne vem, zakaj, toda ljudje so jim obrnili hrbet. Enostavno jih je povozil čas, nikoli jim nihče ni svetoval, tudi sami si nikoli niso vedeli pomagati. Tudi gasilci se jim bojijo čez streho potegniti folijo, da vsaj ne bi zatekalo, ko dežuje. Takrat morajo po spalnici in kuhinji postavljati posode, kamor teče deževnica. V hiši je elektrika in si lahko samo mislimo, kaj se bo enkrat zgodilo, ko pride do stika med vodo in elektriko. Sploh pa si niti pomisliti ne upam, da se lahko strop in streha sesujeta. In če bodo takrat spali jih lahko le čudež reši,« razlaga Božo Pongrac iz društva Zarja, ki si že več let prizadeva pomagati družini. 

Namesto hiše bivalnika?

Natalija Gomzi Jablanovec, sekretarka OZ RK Lendava, pravi, da si želijo trajno rešitev najti še pred septembrom in začetkom jesenskega deževja:

»In glede na to, da se hiše več ne da popraviti, je zaenkrat rešitev sestava dveh bivalnih kontejnerjev, ki bi potem pomenila nov dom za celo družino. Ker imajo svojo zemljo, ne bo problemov s postavitvijo, le nabaviti ju je potrebno.«

Za dva bivalnika bi sicer potrebovali okoli 12.000 evrov, še nekaj za opremo in druge reči, pri čemer pa so zdaj odvisni predvsem od pomoči dobrih ljudi. Da bi družini zagotovili vsaj varnost in stabilno streho nad glavo, je že stekla akcija zbiranja sredstev, in če želite tudi sami pomagati, lahko sredstva nakažete na naslednji račun:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava
Kranjčeva ulica 4
9220 Lendava
TRR: SI56 0312 4100 0922 524
Sklic: SI 00 1906-31082019
Namen: POMOČ SZOMI

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice