Ivan Gale, najbolj znan slovenski žvižgač, je ustanovil Center za zaščito žvižgačev, ki je pričel delovati danes.

Ivan Gale je slovenski javnosti postal znan konec aprila 2020, ko je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija pričal o pritiskih predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in drugih pri poslih za dobavo opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. 

Kmalu je ostal brez službe na zavodu za blagovne rezerve, kjer je bil zaposlen, ko je javno spregovoril o nepravilnostih in korupciji, pri čemer je dobil izredno odpoved, v okviru katere ni bil upravičen do odpravnine in nadomestila za brezposelnost.

Na zavodu za blagovne rezerve pa so mu očitali sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavi zaščitne opreme, neustrezno komunikacijo z mediji in splošno zanemarjanje delovnih dolžnosti.
 

Leto dni kasneje

Ko je lansko leto ostal brez zaposlitve, brez dohodkov in socialnih pravic je iz prve roke spoznal usodo posameznikov, ki glasno opozorijo na nepravilnosti, pravi.

Kljub številnim poskusom degradacije, tako na osebnem kot na službenem področju, ima podporo javnosti. Velik je bil odziv ljudi, ki so ga želeli finančno podpreti, nekaj odvetniških pisarn pa mu je ponudilo celo brezplačno zastopanje. 

»Že kmalu po izgubi zaposlitve sem spoznal, da v Republiki Sloveniji ni ustrezno poskrbljeno za zaščito žvižgačev, zato se mi je porodila ideja, da bi ustanovil neke vrste organizacijo, ki bi bolje od države zaščitila žvižgače. Spet sem imel srečo, da sem v tistem času spoznal čudovito ekipo Evropskega inštituta za skladnost in etiko poslovanja iz Ljubljane, ki mi je ponudila pomoč ter svoje bogate izkušnje in znanje, na koncu pa smo skupaj ustanovili Center za zaščito žvižgačev,« pojasnjuje.

Center za zaščito žvižgačev

Blatenje imena, nadlegovanje po spletu, diskreditacija, verbalni napadi in fizične grožnje ... Z vsem tem se srečujejo žvižgači in mnogi pri tem nimajo niti podpore javnosti. Zato je ustanovil Center za zaščito žvižgačev, ki je pričel delovati prav danes.

Center s sedežem v Ljubljani se bo tako ukvarjal z odpravljanjem posledic povračilnih ukrepov, ki pogosto doletijo žvižgače, in se bo tako aktivno udejstvoval tudi na področju ozaveščanja, vzpostavljanja pozitivnega odnosa do žvižgaštva in zagovorništva v obliki dialoga s pristojnimi institucijami ter pripravljanja pobud in predlogov glede posamičnih, sistemskih in zakonodajnih rešitev.

Center za zaščito žvižgačev vabi k sodelovanju angažirane posameznike, ki bi s svojim delom radi prispevali k razvoju centra, pri tem pa izpostavljajo, da lahko vsak naredi ogromno tudi s tem, da se center finančno podpre. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

jaz jim predlagam lokacijo
kjer se bodo lahko sestajali
Zapori DOB
zaprti oddelek

pohorskisvizec (nepreverjen)

Žvigač....koliko pogodb je/si podpisal, pa ni imel/nisi imel pooblastila .....spelji se na na Dob!

UČO TE JEBE U BUČO (nepreverjen)

takve ki niso zanesljiv
Šiptari jebejo

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Starejše novice