Kuba za svojo pomoč pričakuje uradno prošnjo slovenskega vrha, a ta se na poziv Igorja Jurišiča, predsednika Združenja slovensko kubanskega prijateljstva, ne odziva.

Prejšnji teden smo poročali o pozivu Igorja Jurišiča, predsednika Združenja slovensko kubanskega prijateljstva, sicer mestnega svetnika Mestne občine Maribor iz vrst Stranke mladih - Zeleni Evrope. Jurišič je v javnem pozivu predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Tomažu Gantarju sporočil, da je Kuba pripravljena priskočiti na pomoč pri zdravljenju bolnikov s koronavirusom v Sloveniji, in sicer z zdravilom Interferon Alfa 2B.

Po besedah Jurišiča Kuba za svojo pomoč pričakuje uradno prošnjo slovenskega vrha. »Vljudno vas prosim, da v imenu Vlade Republike Slovenije naslovite uradno prošnjo veleposlaništvu Republike Kube za pomoč in dostavo zdravila v Slovenijo, pri čemer lahko računate tudi na mojo pomoč,« je med drugim zapisal v javnem pozivu.

Jurišič pravi, da se vlada do današnjega dne na poziv še vedno ni odzvala. »Kljub temu me kar nekaj ljudi, prav zaradi članka objavljenega na spletnem mediju Mariborinfo, kliče in kontaktira. Pravijo, da vsak poskuša po svoji liniji to zadevo spraviti naprej. Formalnega odgovora vlade še ni, ampak moram reči, da sem pozitivno presenečen nad odzivom ljudi, ki so pripravljeni pomagati. Pa naj bodo to zdravniki ali pa zaposleni na registru zdravil,« pravi Jurišič.

Interferon Alfa 2B

Zdravilo Interferon Alfa 2B je razvil Center za gensko inženirstvo in biotehnologijo že leta 1986 in učinkuje na način, da posega v razmnoževanje virusov znotraj celic in s tem celice opozarja, da razvijejo večjo odpornost proti okužbi. Uporablja se tudi za boj proti virusnim okužbam, kot je HIV, hepatitis B in C ter respiratorna papilomatoza.

Jurišič poudarja, da je zdravilo že v uporabi na Kitajskem, kjer se je izkazalo kot učinkovito v boju s covid-19. Zdravilo uporabljajo tudi v Italiji, kamor je Kuba napotila ekipo svojih zdravnikov, učinke zdravila prepoznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

»S tem zdravilom so na Kitajskem pozdravili 1500 ljudi, kar pa nikakor ne pomeni, da so z zdravilom rešili življenja 1500 ljudi. Zagotovo pa je med njimi kar nekaj takšnih, pri katerih so zaradi zdravila hitreje ozdravili bolezen, morda tudi rešili življenje. Če bi Slovenija imela to zdravilo, bi zagotovo določenim ljudem pomagalo,« še dodaja Jurišič.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
luci-fer (nepreverjen)

Sam si ga naroči in preizkusi
pa še prijateljem ga ponudi
ko bomo videli da deluje
ga bo vlada morda pa
vzela kakšnih 10 litrov

Kastro je zgodovina
tako kot to zdravilo

Vincencij (nepreverjen)

Trda glava in fiksne ideje so stalnica vseh slovenskih vlad zadnjih desetletij. Če kje na podrocju medicine Kubancev ne bi podcenjeval. Glede na to kako se virus razmnozuje je delovanje zdravila obetavno, medtem ko tveganja prakticno ni. Seveda je novica lahko tudi izmisljena. V tem primeru pojdite v p.m.

janko špehsvinjski (nepreverjen)

jaz dam več na med in propolis
šmarnico in žganico,
na lep kos paprika špeha
pa bom odporen na vse viruse;,,,,
kot pa na kakšno kubansko sranje
Korona virus potrebuje moderno zdravilo,
ker je to virus moderne dobe
in ne neko zdravilo izpred 100 let
s katerim so zdravili žulje
na plantažah sladkornega trsa

Gregor Rode (nepreverjen)

Aha , šmarnica , šnops in špeh so moderna zdravila?

In reply to by janko špehsvinjski (nepreverjen)

Johnny Bravo (nepreverjen)

Ja, zdravilo bo pa dostavil stari znanec Sead Žilo iz Tuzle ...

levi komunist (nepreverjen)

baje je prestavil sedež firme u Zenico

In reply to by Johnny Bravo (nepreverjen)

Starejše novice