Pazljivo pri izbiri zdravstvenega zavarovalnega paketa. Četudi je vaša bolezen na seznamu, vam to ne garantira izplačila zavarovalnice.

Ne gre za šalo ali nesporazum, ampak odločitev Višjega sodišča v Ljubljani, ki je nedavno v eni izmed sodb pritrdilo argumentom zavarovalnice, da zavarovanki, ki je obolela za multiplo sklerozo, ne pripada zavarovalnina iz naslova zavarovanja kritičnih bolezni, ker ne izpolnjuje dodatnih pogojev, določenih v splošnih pogojih zavarovalne pogodbe. Poenostavljeno: čeprav je zavarovanka zbolela za boleznijo, ki jo njeno zavarovanje krije, še ni dovolj bolna, da bi zavarovalnica odobrila izplačilo zavarovalne vsote. 
Zato na Zvezi potrošnikov Slovenije ponovno opozarjajo »Berite splošne pogoje!« in se vprašajte, če vam izbrano zavarovanje resnično zagotavlja varnost, ki jo oglašuje. 

Bolezen je na seznamu, a izplačila ne bo?

Na ZPS opozarjajo na poznavanje splošnih pogojev, še preden se potrošnik odloči za zavarovanje. Navedbam v oglasih in trditvam zastopnikov, da boste pri bolezni na seznamu "varni", ne gre zaupati, saj je realnost precej drugačna.

»Velikokrat se izkaže, da ni dovolj zgolj dejstvo, da zdravniki ugotovijo, da vaša bolezen sodi med kritične bolezni s seznama zavarovalnice, zboleti morate natančno tako, kot si je zavarovalnica zamislila, sicer se lahko za zavarovalnino obrišete pod nosom,« opozarja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije

Kaj še najdemo v pogojih zavarovalnic? 

V splošnih pogojih najdemo vrsto pogojev, tudi takšnih, ki naj bi jih izpolnjevali v prihodnosti. Tako na primer morate biti ob sklenitvi zavarovanja za kritične bolezni popolnoma zdravi, nekateri celo zahtevajo, da denimo v zadnjih desetih letih niste obiskali nobenega zdravnika specialista in sploh niste bili zdravljeni za katero koli bolezen, hkrati morate biti jasnovidni in se strinjati, da se v prihodnjih 12 mesecih tudi ne nameravate zdraviti. Tudi zavarovalno kritje ne začne veljati takoj ob sklenitvi zavarovanja, ampak šele nekaj mesecev po tem. 

Izplačilo ob možganski kapi le v primeru trajne okvare

Veliko omejitev in izključitev  pa najdemo tudi pri samih kritičnih boleznih. Tako boste npr. v primeru možganske kapi upravičeni do izplačila le, če vam je ta povzročila trajno okvaro. Prav tako morda ne boste upravičeni do zavarovalnine, če ste sicer zboleli za eno od bolezni, ki jih krije sklenjeno zavarovanje, a ste v preteklosti daljše obdobje bivali zunaj EU, ZDA in Kanade. 
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice