Začenja se evropski teden mobilnosti, ki spodbuja uvedbo trajnostnih prometnih ukrepov.

Rdeča nit Evropskega tedna mobilnosti je letos Gremo peš! Hoja nas namreč premika od točke A do točke B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje, to pomeni do dva kilometra, kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti, so zapisali na spletni strani Teden mobilnosti.

Ministrica Alenka Bratušek je opozorila, da v Sloveniji največji delež toplogrednih plinov prispeva promet, od tega veliko večino cestni motorni promet. Povečevanje emisij toplogrednih plinov pospešuje podnebne spremembe, zato je treba po naših najboljših močeh ukrepati, še poroča STA.

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja.

Vsakega 22. septembra lahko lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina, so še pojasnili na spletni strani Teden mobilnosti. Več o tednu mobilnosti lahko preberete tukaj.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Bratuškovo skrbi okolje zato se vozi okoli z BMW X5 ,ki porabi 18 litrov .

Starejše novice