Hrvaška vlada se je odločila, da bo prevzela slovenske vzore obnašanja in bo zaprla nočne lokale, diskoteke in odpovedala prireditve.

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, slovenski in hrvaški nacionalni inštitut za javno zdravje neposredno komunicirata in to na dnevni ravni. Izziv je skupen in velik, povečano število obolelih v obeh državah pa zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks, pravi državni vrh. 

»Začeli smo opozarjati na nesprejemljive prakse, na nočni program, diskoteke, nočne klube, velike dogodke, kot je tisti na plaži Zrče na otoku Pagu. V dogovoru med inštitutoma pa tudi po pogovoru med obema predsednikoma vlad, se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela naše vzore obnašanja in bo zaprla nočne lokale, diskoteke in odpovedala prireditve,« pravi Kacin.

Ta dodaja, da so to zelo jasna opozorila slovenskim turistom, javnosti in vsem tistim, ki se odločajo, ali bodo dopustovali na Hrvaškem, ali ne. Naši južni sosedje pa za zdaj še vedno ostajajo na zelenem seznamu.

»Trenutno stanje, štirinajstdnevno število okuženih, v tem trenutku presega deset okuženih na sto tisoč. Na podlagi ocene in izmenjave informacij je bila sprejeta odločitev, da Slovenija za zdaj Hrvaške ne umakne iz spiska zelenih držav. Hrvaški dajemo priložnost, da s temi ukrepi zameji rast okužb in pokaže ostalim, kaj je treba storiti in kako se je treba postaviti po robu temu valu. Zanj še vedno ne vemo, če mu lahko rečemo drugi val ali rep prvega vala,« pojasnjuje vladni govorec.

Kacin: »Ne improvizirajte in ne organizirajte zabav«

Število okužb na Hrvaškem sicer upada in pristojni verjamejo, da se bo situacija začela umirjati. Ob tem dodajmo, da Evropska komisija predlaga, da se prag varnih držav dvigne višje. 

»Iz teh razlogov ocenjujemo, da ima Hrvaška možnost, da se spusti in na ta način motiviramo prebivalstvo Hrvaške, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se zajezi širitev tega virusa,« dodaja Kacin.

Ob tem pa še opozarja na previdnost in apelira na mlajše generacije.

»Zdaj, ko so odpovedane diskoteke, nočni klubi in razne zabave, ne improvizirajte in sami ne organizirajte zabav. Treba se je izogibati možnostim okužbe. Samo na ta način bomo ostali zdravi in omogočili gospodarstvu, da proizvodnja nemoteno teče in bomo poskušali nadoknaditi tri mesece,« opozarja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice