December je mesec, ko smo bolj kot ne prešerno in veselo razpoloženi. So pa z decembrom povezana tudi različna moška in ženska imena ter priimki.

V preteklosti so otroci po stari ljudski navadi velikokrat dobili ime tistega znanega svetnika, čigar god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. To »nepisano« pravilo naj bi v veliki meri veljalo za otroke, ki so bili rojeni do leta 1969.

»Vsaj 20 odstotkov moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, je bilo namreč rojenih v mesecu decembru,« piše na uradni spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije.

Polovica Silvestrov rojenih decembra

Osebe, ki so se rodile v prazničnem času, se pravi med božičem in novim letom, so zelo pogosto in pa seveda tudi precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile imeni Silvester in Silvestra, oziroma krajšo različico Silvo ali Silva.

»Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bila rojenih v decembru, prav na zadnji dan leta pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov,« so zapisali na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Foto: stat.si

Prebivalke Slovenije, ki so dobile ime Silva, so bile pogosto rojene na zadnji dan leta oziroma nekaj dni prej. Ime je najpogostejše pri tistih, ki so bile rojene na Silvestrovo, ime Silva na ta dan je še veliko bolj pogosto, kot ime Marija.

Dan po Božiču, torej 26. decembra, goduje Štefan. To je tudi tretje najbolj pogosto moško ime v decembru. Nekaj manj kot tretjina, 1418 od 4935 Štefanov, ki so v začetku leta živeli v Sloveniji, je bila rojena v decembru. Ime Štefanija je medtem četrto najpogostejše ime žensk, ki so rojene v dneh med božičem in novim letom. 

Katera so še »decembrska« imena?

Gremo naprej na ime Nikolaj. Četrtina Nikolajev v Sloveniji ima rojstni dan decembra, prav tako pa tudi četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. 

»Tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije ima rojstni dan v decembru. Drugače ime Miklavž ni prav pogosto, na začetku leta 2018 jih je bilo v Sloveniji 74,« pojasnjujejo.

Poglejmo še druga »decembrska« imena. Mednje spadjo še Otilija, Viktorija, Evica, Božica in Božič. Slednje ni le ime, ampak tudi priimek. V Sloveniji imamo prav tako »decembrske« priimke, med temi so prej omenjeni Božič, Božiček, Miklavž in Rudolf.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice