*Fotografija je simbolična
Vlada je v parlamentarno proceduro že poslala predlog sprememb zakona o pravilih cestnega prometa, poslanci pa bodo o njem odločali v začetku leta.

Predlog zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, prinaša kar nekaj sprememb, med drugi tudi za uporabnike električnih skirojev. 
 

Le po kolesarskem pasu ali ob desnem robu vozišča

Električni skiroji so v zadnjih nekaj letih postali priljubljeno prevozno sredstvo, zakonodaja glede njihove uporabe pa pri nas še vedno ni povsem jasno določena. 

Korak k dokončni ureditvi predstavlja predlog zakona, ki predvideva tudi to, da bodo električne skiroje po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti lahko vozili le starejši od 14 let.

Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, ob dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. 

Enako kot invalidske vozičke in vozila na motorni pogon, tudi skiroje štejemo med lahka motorna vozila. Zanje velja, da konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro in niso širši od 80 centimetrov.

Sem uvrščamo tudi rolke na električni pogon, segwaye in druga prevozna sredstva na električni pogon. Ponoči bodo morala biti vozila spredaj, zadaj in ob straneh označena s svetlobnimi telesi

Bo uporaba zaščitne čelade obvezna?

Obvezna uporaba zaščitne kolesarske čelade pri vožnji električnih skirojev je v državah zelo različno urejena in ni enotna. Če je obvezna uporaba kolesarske čelade predpisana za vožnjo kolesa, je v večini primerov enako določeno tudi za vožnjo električnih skirojev.

Čeprav so organizacije s področja prometne varnosti predlagale drugače, bo po zakonu čelada obvezna le za mladoletne voznike in potnike na lahkem motornem vozilu. 
 

Vir: GiroMobility.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čuk (nepreverjen)

Nad skiro s SEKIRO ! AKCIJA ,ki bo ustavila divjake .

Starejše novice