Slika je simbolična.
Ker se približuje čas, ko je božično drevo nepogrešljiv del prazničnega vzdušja znotraj našega varnega zavetja doma, smo preverili kako izbrati pravilno smreko ter jo čim dlje časa ohraniti pri življenju.

Na trgu je v zadnjih letih na voljo toliko različne izbire, da je včasih že prava umetnost sama izbira drevesca, kaj šele njegova ohrnitev pri čim daljšem življenju.

Medtem, ko ima izbira umetne smreke svoje prednosti, kot so na primer: dolgoletna uporabnost, hitra in enostavna postavitev, enostastvno shranjevanje in predvsem neodpadanje iglic, se ogromno Slovenk in Slovencev vseeno odloča za nakup prave smreke

Mnogi verjamejo, da je ravno pravo božično drevo ključnega pomena za tisto pristno praznično vzdišje.

Vendar je izbira takšnega drevesca vse prej kot enostavna.

Tisti, ki se odločijo za nakup prave smreke, se ponavadi soočajo s težavami, kot so konstantno odpadanje iglic in kratka življenjska doba drevesca, ki kljub vsem svojem blišču v nekaterih primerih celo ne dočaka božiča.

Skandinavska, kavkaška ali slovenska? To je zdaj vprašanje.

Med najpogostejšo izbiro sodita nedvomno kraljici iglavcev: smreka in jelka. Vedno bolj priljubljen pa postaja tudi bor.

Kljub temu da gre za isto družino dreves, pa se med seboj razlikujejo predvsem po svoji bujnosti, gostoti vejic in trpežnosti.

Najdlje naj bi pri življenju zdržala jelka, predvsem kavkaška, ki je tudi prva izbira med ljubitelji naravnih prazničnih dreves.

Zakaj izbrati kavkaško jelko?

  • Košate in goste veje.
  • Svetleč lesk.
  • Obstojnejša od preostalih iglavcev, iglice na vejah začnejo odpadati šele po mesecu dni.

Mnogi pa klub slavi in spevu  kavkaški smreki, prisegajo na smreko nordijskega porekla.

Skandinavske smreke naj bi bile robustne, njene močne okrasne veje in iglice, pa naj bi se odlikovale predvsem po tem, da ne odpadajo, ampak se na rastlini zgolj posušijo.

Odločite se za tisto drevo, ki vam deluje najbolj sveže

Del, kjer pri sečnji nastane rez, že v treh do štirih urah otrdi in ne more več dobro vpijati vode. Zato se vedno odločite za tisto božično drevo, ki vam deluje najbolj sveže.

Smreko ali jelko takoj po nakupu, doma sami čim prej postavite v vodo. Še prej pa ji odrežite del, ki je otrdel. Ponavadi je potrebno odrezati nekje centimeter ali dva debla.

Da se jelka ne bi prehitro posušila, ne sme biti blizu virov toplote, kot je radiator.

Idealno je, da nimate pretoplega doma. Tudi lučke naj bodo takšne, ki ne oddajajo toplote, v ta namen so najbolj primerne LED lučke.

Božičnega drevesa nikakor ne pozabite redno zalivati. Ker popije kar precej vode, je zelo pomembno, da je posoda, v kateri bo stalo drevo, čim večja. Povprečna jelka bo prvi teden vsak dan popila od pol litra do liter vode, kar pomeni, da boste morali vodo dodajati skoraj vsak dan

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice