Zdravstveni inšpektorat je včeraj opravil 380 nadzorov upoštevanja karantenske odločbe. Kako pridno se Slovenci držimo odločb? Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, bo vlada z odlokoma še povečala učinkovitost vročanja in nadzora karantenskih odločb.

Včeraj je bilo opravljenih 1032 testiranj za novi koronavirus, potrjenih je bilo 19 primerov okužb. Med njimi je bil en stanovalec doma za starejše občane. V torek je bilo prav tako odkritih 19 novih okužb. V bolnišnicah se trenutno zdravi 18 pacientov, en je na intenzivni negi.

»Ukrepi karantene niso več le črke na papirju, ampak so varovalni sistem, ki deluje vse bolj učinkovito in kaže rezultate,« je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Epidemiologi ob tem še vedno opozarjajo, da med največjimi viri okužb ostajajo večje zabave in slavja.

Ljudje se vedno bolj zavedajo pomena karantene

Po besedah Špele Horjak z ministrstva za zunanje zadeve nadzor izvajanja karantenskih odločb prinaša dobre rezultate. Zdravstveni inšpektorat je včeraj opravil 380 nadzorov, do zdaj skupno 4527. Ta teden so inšpektorji opravljali tudi dodatne kontrolne nadzore oseb, ki so jih predhodno že preverili.

344 oseb je spoštovalo karantensko odločbo. Šestnajst oseb ni bilo na naslovu, ki so ga navedli. Prejeli so tudi dvanajst primerov napačnih oziroma lažnih naslovov. Ena oseba inšpektorjem ni odprla vrat. V sedmih primerih osebe v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti. 

Zaradi kršitev odrejenih odločb o karanteni je v teku 182 prekrškovnih postopkov. Zagrožena globa znaša od 400 do 4000 evrov. Štirim tujim državljanom so bili neposredno izdani plačilni nalogi v znesku 400 evrov.

»Ta teden so inšpektorji opravljali tudi dodatne kontrolne nadzore oseb, ki so bile predhodno že preverjane. V začetku tedna so znova preverili 161 oseb,« je še povedala Horjakova.

Jutri je predviden tudi začetek nadzorov s strani Finančne uprave Republike Slovenije. Nadzorniki bodo morebitne neskladnosti v gostinstvu beležili ter jih posredovali v reševanje zdravstvenemu inšpektoratu, s čimer bo zagotovljeno tvorno sodelovanje med obema institucijama.

Horjakova ob tem poudarja: »Trend kaže, da se spoštovanje karantenskih odločb krepi in močno izboljšuje. S tem zagotavljamo še eno varovalko za to, da bomo med poletnim valom okužb čim hitreje in učinkoviteje stabilizirali širitev virusa in jo obdržali pod nadzorom.«

Vlada bo z odlokoma povečala učinkovitost vročanja in nadzora karantenskih odločb

Jelko Kacin je povedal, da Vlada pripravlja Odlok, ki bo optimiziral izdajanje in vročanje karantenskih odločb na meji in Odlok, ki bo omogočal hitrejše vročanje karantenskih odločb na predlog epidemiološke preiskave. Vlada se je seznanila z epidemiološkim pregledom in pričakovanimi trendi v primeru varnih držav, zato bo dopolnila seznam zelenih in rdečih držav. O tem bo odločala na dopisni seji.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ašatan (nepreverjen)

Pred dnevi sem bila v ZD Adolfa Drolca v Mariboru pri zobozdravnici, kjer večina zaposlenih ne nosi maske, ker je direktor baje izjavil zaposlenim, da on maske ne bo nikoli nosil. Maske ne nosi niti čistilka. Pacienti pa v stavbo ne bi mogli niti vstopiti brez maske. Sedela sem, smo, v čakalnici in opazovala mimoidoče zaposlene brez mask. Kakšno norčevanje.

Starejše novice